Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Bouře přinutila Rusy přerušit vyzvedávání Kursku
 
      Bouře v Barentsově moři přinutila Rusy přerušit práce na vyzdvižení vraku ruské ponorky Kursk ze dna moře. Navzdory tomu se očekává, že operace bude dokončena podle původního harmonogramu.

 
Novináře o tom dnes informoval mluvčí Severní flotily Igor Bobenko. Ponorka loni 12. srpna klesla ke dnu při vojenském cvičení; při neštěstí zahynulo všech 118 členů posádky. Dlouho připravovaná operace vyzdvižení trosek ponorky byla zahájena 21. července a měla by být dokončena do 15. září, než se do Barentsova moře vrátí zima. Při vyzvedávání ponorky se používají ocelová lana připojená k 26 hydraulickým zvedacím zařízením kontrolovaným počítači. Nyní nad Bartentsovým mořem dují větry o rychlosti až 72 kilometrů za vteřinu a vysoké vlny si nešetrně pohrávají s norskou lodí Mayo, jež slouží jako základna při vyzvedávání ponorky. Proto viceadmirál Michail Mocak ve čtvrtek večer rozhodl, že operace bude přerušena, dokud se počasí neuklidní.
"Naklonění okraje lodi Mayo nyní přesahuje čtyři stupně, a to už je nebezpečné pro vrtulníky přistávající na palubě lodi," prohlásil Bobenko. Divoké rozmary počasí v Barentsově moři severně od Murmanska byly jedním z hlavních argumentů, který používali kritici nákladné operace vyzvedávání ponorky. "Termín dokončení operace se nezmění," citovala ruská agentura Interfax ruského vicepremiéra Ilju Klebanova. Prezident nizozemské společnosti Mammoet, která spolu s další nizozemskou společností Smit International na základě smlouvy s ruskou vládou připravuje vyzdvižení Kursku, agenturu ITAR-Tass informoval, že nyní se na palubě lodi Mayo nachází 16 ruských potápěčů a že "priorita bude dána bezpečnostním opatřením".

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>