Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
V Barentsově moři začala další fáze vyprošťování Kursku
 
      Po úspěšném čtvrtečním odříznutí přídě potopené jaderné ponorky Kursk dnes začala druhá fáze vyzvedávání plavidla, které je v hloubce sto metrů zabořené do dna Barentsova moře. Sdělila to mluvčí nizozemského konsorcia Mammoet-Smit International Larissa Van Seumerenová. Nyní je třeba očistit 26 otvorů, které byly vyvrtány do trupu vraku a do kterých budou provlečena speciální ocelová lana. Za ně bude pak Kursk 25. září vyzdvižen na hladinu.

 
Podle mluvčí bude stát celá operace kolem 65 miliónů dolarů. Ponorka Kursk s jadernými reaktory se potopila 12. srpna 2000 po několika výbuších, které dosud nebyly objasněny. Při katastrofě zahynulo všech 118 námořníků. Ruští a britští potápěči dnes odstraňují různé trubky a další součásti ponorky, které brání provlečení kabelů. Podle mluvčího ruského vojenského námořnictva Igora Dygala se práce soustřeďují především ve čtvrté sekci ponorky, kde je nejvíce těchto otvorů - 10 z 26.
Ruští vojenští činitelé původně požadovali, aby byl z odřezávání 25metrové přídě lodi pořízen protokol, který bude teprve oficiálním potvrzením toho, že je ponorka skutečně rozdělena na dva kusy. Protokolu se však nedočkali, a tak museli vzít na vědomí i bez dokladu, že se operace podařila. V Barentsově moři je dnes klidné a jasné počasí a vane mírný vítr. Původní plán, podle něhož měl být Kursk vyzdvižen na hladinu už tuto sobotu, byl změněn. Ruští činitelé sdělili, že příčinou odložení operace bylo špatné počasí. Aby bylo možné ponorku Kursk - jednu z největších a nejmodernějších v Rusku - vyzvednout, budou ocelová lana připoutána k prámu s hydraulickým zdvihacím zařízením. Ponorka bude pak odtažena do loděnic poblíž ruského přístavu Murmansk, kde bude postavena v suchém doku. Podle dřívějšího vyjádření ruských činitelů musela být příď lodi, poškozená výbuchy, odříznuta, aby se snížilo riziko exploze dosud nevybuchlých torpéd. Agentura ITAR-TASS dnes sdělila, že mezinárodní tiskové středisko v Murmansku zahájí činnost 21. září.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>