Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Vyzdvižení ruské ponorky Kursk zdržuje bouřlivé počasí
 
      Mezinárodní tým odborníků dnes pokračoval v přípravách na vyzdvižení ruské jaderné ponorky Kursk ze dna Barentsova moře, kam se potopila po havárii loni v srpnu.

 
Záchranné práce zdržuje bouřlivé počasí, obrovský prám určený k vyzvednutí vraku musel být kvůli tomu převezen do klidnějších pobřežních vod. Jak dnes informoval mluvčí ruské Severní flotily Vladimir Navrockij, potápěči nadále pokračují v pracném čištění otvorů vyřezaných do pláště ponorky, jimiž budou protažena vlečná ocelová lana.
Za pomoci hydraulických jeřábů upevněných na mamutím prámu Gigant-4 pak bude trup plavidla vytažen k hladině a odvlečen do severomořského přístavu Murmansk. "Je naděje, že potápěči dokončí svoji práci do středečního rána," uvedl mluvčí. Na středu předpovídají meteorologové klidnější počasí, což by umožnilo prámu Gigant-4 zakotvit nad vrakem, který leží na mořském dně asi ve stometrové hloubce. Vyzdvižení by mělo zabrat dvanáct hodin, předpokladem je ale dobré počasí. Podle původních předpokladů měl být Kursk vytažen na hladinu v polovině září, později byl tento termín odložen na sobotu 22. září. V pondělí vyjádřili ruští činitelé naději, že ponorka bude vyzvednuta do konce tohoto týdne.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>