Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
EVD a Saské přístavy podepsaly dohodu o říční dopravě po Labi
 
      Smlouvu o spolupráci dnes v rámci česko-saského fóra na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně podepsali zástupci české firmy Evropská vodní doprava (EVD) a německé společnosti Saské přístavy horní Labe.

 
Jednatel EVD Lukáš Hradský ČTK řekl, že smlouva obsahuje podmínky vzájemné spolupráce v oblasti využívání saských přístavů v rámci dopravy říčními loděmi po Labi, při hledání nových zákazníků a nabízení kompletních služeb. Jednatel saského podniku Detlef Bütow uvedl, že v ČR našli partnera, který bude hájit jejich zájmy a a zlepší možnosti jejich uplatnění na českém trhu. Dohoda zároveň umožní zlepšit postavení české firmy v rámci Saska, dodal. EVD vlastní podle Hradského asi 30 nákladních říčních lodí i několik osobních lodí.
V loňském roce činily tržby podniku asi 180 miliónů korun, což bylo srovnatelné s rokem 1999. Saské přístavy provozují tři přístavy Labi, včetně Drážďan. Již 3. česko-saské fórum se zaměřuje na spolupráci v oblasti strojů a zařízení a na ekonomické aspekty vstupu ČR do EU. O konkrétních možnostech spolupráce dnes jednalo přes sto zástupců převážně malých a středních podniků. Jiří Dorňák z ministerstva průmyslu a obchodu dnes při zahájení fóra připomněl, že Německo je pro ČR prioritním obchodním teritoriem, který se na českém zahraničním obchodním obratu podílí 36 procenty. ČR se naopak na německém obchodním obratu podílí 2,3 procenta. Německo je také významným zahraničním investorem. V letech 1990 až 2001 dosáhly německé investice do ČR 6,6 miliardy dolarů. Sasko samotné se na německém vývozu do ČR podílí 3,6 procenta a na dovozu z ČR dokonce 6,1 procenta.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>