Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Vrak ruské jaderné ponorky na cestě do Kolského zálivu
 
      Mohutný prám Gigant-4 s vrakem ruské jaderné ponorky Kursk, která se loni v srpnu potopila v Barentsově moři, pokračuje v cestě do Kolského zálivu. Od místa katastrofy se prám, k jehož dnu je Kursk připoután 26 ocelovými lany, vzdálil asi na 70 kilometrů a ke Kolskému zálivu mu zbývá ještě necelých 90 kilometrů. Gigant s ponorkou je tažen námořní vlečnou lodí rychlostí necelých deset kilometrů za hodinu.

 
Ve středu v poledne by tento konvoj měl dorazit do města Rosljakova u Murmansku, kde bude vrak odstaven v suchém doku a podrobně prozkoumán. Místopředseda ruské vlády Ilja Klebanov, který má vyzdvižení ponorky a její transport k břehu na starosti, dnes řekl v Murmansku novinářům, že si je "absolutně jist" bezpečností jaderných reaktorů, které jsou ve vraku ponorky. "Kdybychom měli jen milióntinu procenta pochybnosti, že se s některým reaktorem může něco stát, pak bychom operaci v Rusljakovu neprováděli," zdůraznil. Přísně sledovaná hladina radiace v okolí ponorky je normální.
Podle Klebanova zatím operace s vyzvednutím ponorky z mořského dna z hloubky 108 metrů nedala odpověď na otázku, co způsobilo výbuch torpéda, který zavinil katastrofu. Při potopení plavidla 12. srpna 2000 zahynulo všech 118 námořníků. "Za tímto případem ještě nebyla udělána tečka. Až prozkoumáme příď Kursku, která zůstala na mořském dně, a vrak ponorky, snad se nám podaří příčinu havárie najít," dodal Klebanov. S vyzdvižením přední části plavidla, kterou zničily dvě exploze, přičemž ta druhá se podobala menšímu zemětřesení, se zatím nepočítá. Po odstavení ponorky v doku budou nejprve vyproštěny ostatky mrtvých námořníků a pak vyňato 22 nadzvukových raket Granit. Místopředseda ruské vlády ocenil průběh "jedinečné" operace v Barentsově moři a vyjádřil "nadšení" nad prací odborníků z nizozemského konsorcia Mammoet-Smit International, které s Ruskem uzavřelo smlouvu o vyzdvižení havarované ponorky. Na této operaci se podílí téměř 2000 lidí a Rusko přijde na 130 miliónů dolarů. Transport ponorky provázejí lodě ze speciální expedice, včetně těžkého atomového křižníku Pjotr Velikij a nemocniční lodi Svir.
Od dnešního rána do středečního večera platí zákaz pohybu lodí v Kolském zálivu, kam je Kursk dopravován. Za příznivého počasí potrvá cesta konvoje od ústí Kolského zálivu do Rosljakova osm nebo devět hodin. Podle Klebanova bylo technicky nejobtížnější fází vyproštění ponorky ze dna Barentsova moře a její připoutání k prámu. Nejsložitější však bude odstavení vraku v doku v Rosljakovu. Panují určité obavy, že by ze 190megawattových jaderných reaktorů mohla uniknout radiace. Místní činitelé proto dali vypracovat evakuační plány a zvýšit zásoby jódu.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>