Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Vrak ponorky Kursk se úspěšně blíží k místu určení
 
      Jaderná ponorka Kursk připoutaná k nákladní vlečné lodi Gigant-4 dnes po náročné mezinárodní operaci úspěšně dorazila do těsné blízkosti základny Severomorsk poblíž Murmansku, odkud před více než čtrnácti měsíci vyplula na svou poslední cestu se 118 námořníky. Pohyb konstrukce byl zmírněn v zálivu Bělokamennaja naproti loděnicím v obci Rosljakovo.

 
Nyní se uskutečňují poslední manévry spojené s jejím přesunem do blízkosti doku, kde konstrukce zatím zakotví, než bude zvednuta na pontony. Připlutí obrovské konstrukce do Rosljakova se očekávalo kolem poledne moskevského času, avšak cesta Kolským zálivem trvala o několik hodin déle. Důvody zdržení nejsou známy, údajně je to spojeno s počasím. Podle zdrojů ze Severní flotily přeprava proběhla bez problémů.
Prám s ponorkou byl doprovázen několika remorkéry Severní flotily, které jistily náklad do poslední chvíle. Jakmile se nákladní vlečná loď Gigant-4 objevila v zálivu Bělokamennnaja, velitel Severní flotily Vjačeslav Popov vyzval obyvatele Severomorsku, aby uctili památku 118 obětí havárie, k níž došlo z dosud neznámých důvodů loni 12. srpna. Poděkoval všem námořníkům a specialistům, kteří dokázali zvednout ponorku z mořského dna a dopravit ji na její mateřskou základnu. "Díky spojení mezinárodního úsilí byl stanovený úkol týkající se zvednutí jaderné ponorky úspěšně splněn," konstatoval. Všechny lodi, které se nacházely poblíž základny Severomorsk v okamžiku vplutí ponorky do zálivu, spustily sirény.
Popov řekl, že novináři nebudou mít možnost vidět vrak "mrtvé ponorky". "Pro nás námořníky je smrt ponorky stejná jako smrt člověka. Považuji za nevhodné ukazovat trup ponorky zraněný v důsledku tragédie. Bylo by to nemorální z etického hlediska," sdělil v rozhovoru pro televizi RTR. "Ukazovat těžký stav ponorky je pro námořníky velmi obtížné," dodal. Ruský prezident Vladimir Putin dnes při setkání s generálním prokurátorem Vladimirem Ustinovem prohlásil, že jako první na palubu ponorky vstoupí pracovníci generální prokuratury a soudní lékaři. Ministr obrany již obdržel příslušné pokyny. Není zatím jasné, kdy experti budou moci zahájit práci na ponorce.
Podle představitelů Severní flotily potrvá dva až tři dny, než vrak ponorky bude zvednut na pontony a přemístěn do doku číslo 50 v obci Rosljakovo. Předpokládá se, že ve zvednutém trupu ponorky jsou těla námořníků. Loni byly z mořského dna vyzvednuty ostatky dvanácti mužů z devátého úseku. Jen v tomto úseku mělo být podle písemného svědectví jedné z obětí 23 osob. Pomocník velitele vojenského námořnictva Igor Dygalo řekl, že radiační pozadí v Rosljakovu je normální a dosahuje tří až čtyř mikrorentgenů za hodinu. Poté, co ponorka zakotví před loděnicemi, bude radiační situace v tomto místě pravidelně zveřejňována na elektronické obrazovce.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>