Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Obce regulovaný provoz motorových člunů na Lipně podporují
 
      Obce na levém břehu Lipna podporují povolení regulovaného provozu motorových lodí na této nádrži. Zástupci obcí to dnes řekli novinářům. Reagovali tak na diskusi k připravované vyhlášce ministerstva dopravy o stanovení nádrží a toků, na nichž je plavba lodí se spalovacími motory zakázána. S obcemi souhlasí i představitelé Jihočeského kraje a svazu jachtingu.

 
"Jsme jednoznačně pro to, plavbu motorových lodí zásadně nezakazovat, ale regulovat ji. Aby se tak Lipno dostalo do režimu, který je běžný na rekreačně využívaných nádržích v Evropě. Po konzultacích s odborníky jsme přesvědčeni, že to nádrži neuškodí a životu kolem ní a rekreaci naopak prospěje," řekl starosta Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku Zdeněk Zídek.

Starostové s odvoláním na odborníky uvedli, že provoz motorových lodí nezhorší kvalitu vody v nádrži, nenaruší stabilitu břehů vlnobitím a neohrozí vodní faunu. S argumentem, že motorové čluny zhorší kvalitu vody, nesouhlasí i vodohospodáři. "Lodní doprava má ve vztahu k čistotě vody neutrální charakter. Rozhodující je, jak se čistí odpadní vody v celém povodí," řekl dnes ČTK ředitel vodárenské společnosti 1. JVS Miloš Kratochvíl. Obce podle něj vyřešily čištění zhruba 94 procent odpadních vod. Absolutní zákaz plavby motorových lodí by podle starostů znamenal zastavení provozu lodní dopravy a převozních prámů. "Pravý a levý břeh Lipna by tak byly propojeny jen na koncích nádrže, spousta lidí by těžko dojížděla do práce, na pravém břehu by nebyla dosažitelná zdravotní služba či hasiči," uvedl Zídek. Proti nekontrolovanému provozu lodí se postavily i obce u nádrží Orlík a Slapy. Obávají se, že by jejich provoz ohrozil bezpečnost rekreantů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>