Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Demontáž vraku jaderné ponorky Kursk bude ukončena na podzim
 
      Ruské námořnictvo ukončí demontáž vraku jaderné ponorky Kursk do letošního podzimu. Oznámil to dnes velitel ruské Severní flotily Gennadij Sučkov.

 
Na demontování poničeného trupu ponorky nyní v loděnicích v severoruském městě Sněžnogorsku pracují specialisté. Trup bude nejprve rozdělen na tři části a v dalších stádiu budou demontovány jaderné reaktory, řekl admirál Sučkov. Ponorka má být zcela demontována do října nebo do listopadu, dodal.

Zaměstnanci loděnic již odstranili všech sedm kontejnerů s raketami Granit, které byly uvnitř znetvořeného trupu. Sučkov řekl, že některé z raket budou převezeny do skladiště a jiné budou zneškodněny v Barentsově moři. "Odpálení raket nepředstavuje žádné nebezpečí pro životní prostředí, neboť neobsahují žádné palivo, pouze výbušniny," řekl Sučkov.

Ponorka explodovala a potopila se v Barentsově moři při námořním cvičení v srpnu roku 2000. Na její palubě zahynulo všech 118 námořníků. Kursk měl na palubě 22 raket typu Granit. Vládní komise tento měsíc oznámila, že výbuchy, které zničily ponorku, byly způsobeny únikem paliva z torpéda, a ukončila tím téměř dvouleté citlivé vyšetřování jedné z nejhorších katastrof v Rusku po rozpadu Sovětského svazu. Kursk byl podle závěrečné zprávy komise zničen poté, co druhý výbuch odpálil části zbrojního arzenálu skladovaného v první sekci ponorky. Kancelář generálního prokurátora pokračuje ve svém vlastním vyšetřování, které má být ukončeno ke konci léta.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>