Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová přišla o čtvrté místo na MS třídy Evropa o centimetry
 
      O centimetry prohrála Lenka Šmídová boj o čtvrté místo na mistrovství světa třídy Evropa. Přesto pátým místem zajistila pro Českou republiku účast na letních olympijských hrách v Aténách 2004.

 
Světový šampionát třídy Evropa se poprvé uskutečnil na jezeře. Z přístavu v kanadském městě Hamilton, nedaleko od Niagarských vodopádů, jachtařky brázdily hladinu Ontaria. "Závod byl velmi dramatický," napsala Lenka Šmídová po skončení soutěže. První den se sedmé ženě z olympiády v Sydney 2000 nepovedl a figurovala až na 36. místě. "Téměř nic se mi nedařilo," ohlédla se Šmídová po špatném úvodu. "Další den jsem změnila plachtu, vylepšila rychlost lodě a výsledky se rapidně zlepšily," popsala obrat.

Čtvrtý den regaty rozhodčí českou jachtařku z jedné jízdy diskvalifikovali. "Kvůli nedovolenému pohonu," vysvětlila Lenka Šmídová. Do finále mezi 55 lodí postoupila devátá. "Měla jsem kvalitní starty, dobrou taktiku i rychlost lodi," řekla. Před startem poslední rozjížďky bylo jasné, že se na stupně vítězů nedostane a neskončí hůře než pátá. Vyjížděla čtvrtá s jednobodovým náskokem před Finkou Sari Multalaovou. "Hned po stratu jsme se obě dostaly na první a druhé místo a boj o čtvrté místo začal," popsala svěřenkyně trenéra Laurence Lemieuxe. Finka Multalaová váží o devět kilogramů víc než Šmídová, a proto měla výhodu při jízdě proti větru. "Já zase po větru," řekla Lenka. Do cíle vjely bok po boku. "Finka o pár centimetrů dříve, čímž jsem skončila pátá," konstatovala Šmídová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>