Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová vyhrála ve třídě Evropa závod Světového poháru
 
      Lenka Šmídová vyhrála v olympijské třídě Evropa závod Světového poháru v australském Melbourne. Druhá skončila Nizozemka Carolyjn Brouwerová a třetí místo obsadila domácí Sarah Blancková.

 
Šmídová strávila před Světovým pohárem více než tři měsíce tréninkem a testováním jachtařského materiálu s reprezentantkami Nového Zélandu, Austrálie a USA v novozélandském Aucklandu. Do Melbourne se přesunula teprve dva dny před regatou. "To mi stačilo k aklimatizaci a k seřízení australské lodi, kterou jsem si na tento závod vypůjčila," uvedla Šmídová pro ČTK.

Závod nazvaný Sail Melbourne 2003 absolvovalo jedenáct posádek. "Nicméně šest závodnic bylo z první dvacítky světového žebříčku," upozornila Šmídová. Na startu nechyběla mistryně světa Blancková a několikanásobná medailistka ze světových šampionátů Brouwerová. Jachtařský podnik nejvyšší úrovně se jel šest dnů a závodnice zvládly celkem dvanáct rozjížděk.

"Polovinu soutěže foukala klasická melbournská bríza a na vodě se dělaly dvoumetrové táhlé vlny kolem," popsala podmínky Šmídová, která vyhrála první jízdu. "A z prvního místa už mě do konce nikdo nesesadil," dodala. Před posledním dnem měla Šmídová náskok tří bodů před Brouwerovou. Česká olympionička si chtěla soupeřku hlídat, ale ta jí situaci usnadnila předčasným startem. "Musela se vrátit, čímž ztratila padesát metrů. Rozjížďku jsem pohodlně vyhrála a díky bodovému náskoku jsem nemusela v poslední jízdě startovat," uvedla Šmídová.

Výsledky: Třída Evropa: 1. Šmídová (ČR) 20 b., 2. Brouwerová (Niz.) 25, 3. Blancková (Austr.), 4. Mackyová (N. Zél.), 5. Dikkenbergová (Austr.), 6. Nevierová (It.).

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>