Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
MČR v námořním jachtingu Pohár Niké
 
      29.9. 2003 - Po rusnem dni plnem priprav lodi a vystroje se zavodnici vcera v podvecernich hodinach vydali do prostoru startu pred marinou Agana.Vsechny zavodni lode vsak musely nejprve zaplombovat motory.

 
Plombovani motoru ovsem zabralo necelou hodinu a hned po jeho dokonceni bylo dano ze startovni lodi vyzyvaci znameni. Start probehl napoprve a vsech 24 zavodnich lodi se vydalo na trat. Tou dobou val jizni vitr o sile kolem 5m/s. Prvni zavodni lod dorazila k prvnimu kontrolnimu bodu mezi Visem a Bisevem ve 23.18.

Mezi Visem a Palagruzou, dalsim kontrolnim bodem, jsou zavodnici mimo dosah GSM a vetsina i VHF doprovodnych lodi s vyjimkou lode reditele zavodu, ktera u Palagruzi kontroluije poradi.

Jiz se pomalu stava tradici, ze prvni noc na poharu Nike dokresluji atmosferu blesky. Kolem 02.30 se podel pobrezi prehnala silna boure, ktera ovsem zavodni pole nastesti nezasahla.

Dnes rano je polojasno a ocekava se opet lehky dest a a mistni bourky.

Poradi na trati u Biseva ve 24.00:

17, 11, 16, 7, 18, 24, 5 13, 12, 21, 8, 22,

Poradi na Palagruzi v 09,30:

17, 11, 7

Dalsi poradi zatim nemame k dispozici.

Pred chvili jsme dostali zpravu, ze lod cislo 4 kapitana Chmela vzdala. Duvod neni v tuto chvili znam.

CRO 1 Radiozurnal vysila zpravodajstvi ze zavodu vzdy ve 22.00 a 05.45 hodin. Informace o zavode vysila rovnez radio Beat, a to ve 12,00 a 16.00 hodin.


První den letošního mistrovství nás zde v hostitelském Chorvatsku přivítalo krásné teplé počasí. Od rána přijížděly posádky do maríny Agana, která leží nedaleko starobylého Trogiru. Vzhledem k tomu, že se pořadatelé rozhodli přejít na novou flotilu lodí, tedy Elan 36, měli všichni účastníci poněkud ztíženou situaci.

Lodě musely být dopraveny do místa startu v Aganě z různých marín na chorvatském pobřeží. Po celé odpoledne a večer tedy postupně přivážely posádky plachetnice. Ve 14,00 se konala první schůzka kapitánů a proběhlo losování lodí.

Večer už většina posádek byla ve své lodi. Všichni se sešli na seznamovacím rautu, konaném v místním hotelu. Kapitáni představili své posádky, podávaly se místní speciality a mezinárodně známý guláš a pak dlouho do noci hrála hudba k tanci.

Teď ráno je polojasno a vane slabé jugo. Předpověď počasí pro letošní závod je zatím z hlediska větru méně příznivá. Slavnostní zahájení MČR v námořním jachtingu offshore je plánováno na 9,00. Předpokládaný start je dnes v 16,00. Posádky mají do té doby čas lodě vytrimovat.

www.lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>