Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Jachtař Fridman získal historické zlato pro Izrael
 
      25. srpna- Jachtař Gal Fridman vstoupil do olympijské historie jako první zlatý medailista z Izraele. Osmadvacetiletý surfař ovládl třídu Mistral, když v poslední jedenácté rozjížďce sesadil z čela do té doby vedoucího Brazilce Ricarda Santose. Ten skončil dnes až sedmnáctý a nezbyl na něj žádný kov. Český reprezentant Tomáš Malina skončil jednatřicátý.

 
"Galovo vítězství pro nás znamená splnění našeho snu. Toužili jsme o tom od naší první účasti na olympijských hrách v roce 1952," řekl šéf izraelské výpravy Gilad Lustig. Na stupně vítězů poprvé vystoupila izraelská sportovkyně na hrách v Barceloně, kde skončila druhá judistka Aradová. Fridman vlastní už bronz z Atlanty, do nominace pro Sydney se však nevešel a na dva roky jachting opustil. Na výsluní se vrátil titulem mistra světa v roce 2002. Díky Santosově dnešnímu zaváhání se posunul na konečné druhé místo Řek Nikos Kaklamanakis, který 13. srpna při slavnostním zahájení zapálil olympijský oheň. Bronz z aténské regaty ve třídě Mistral patří Nicku Dempseymu z Velké Británie.

Výsledky: Mistral - konečné pořadí po 11 rozjížďkách: 1. Fridman (Izr.) 42, 2. Kaklamanakis (Řec.) 52, 3. Dempsey (Brit.) 53, 4. Santos (Braz.) 54, 5. Miarczynski (Pol.) 73, 6. Rodrigues (Portug.) 78, 7. Čou Jüan-kuo (Čína) 84, 8. Kleppich (Austr.) 84, ...31. Malina (ČR) 285, 34. Lapoš (SR) 309.

Ženský Mistral vyhrála na OH po dramatickém závěru Marretová

Francouzská jachtařka Faustine Merretová se po čtyřech medailích ze světových šampionátů dočkala zlata na olympijských hrách. Šestadvacetiletá surfařka zvítězila v kategorii Mistral před Číňankou Ťian Jin a obhájkyní zlata ze Sydney Alessandrou Sensiniovou z Itálie. Ta přitom před dnešní závěrečnou a celkově jedenáctou rozjížďkou vedla. V dramatickém závěru se jí však nepodařilo udržet první příčku, dojela až jako sedmá a propadla se na třetí místo. Rozjížďku vyhrála Ťian Jin, což jí stačilo s bodovým náskokem na stříbro. Merretová zvládla dojet v poslední jízdě na druhém místě a zlato získala s náskokem dvou bodů před Číňankou. Znovu v Aténách se tak radovala ze svého největšího úspěchu - před třemi lety na mistrovství světa tam dosáhla na stříbrnou medaili. V dalších třech letech brala na šampionátech bronz.

Výsledky: Ženy - Mistral (konečné pořadí po 11 rozjížďkách): 1. Merretová (Fr.) 31,0, 2. Ťian Jin (Čína) 33,0, 3. Sensiniová (It.) 34,0, 4. Laj Šan Lee (Hongkong) 42,0, 5. Kendallová (N. Zéland) 58,0, 6. Crispová (Austr.) 74,0, 7. Luxová (Něm.) 87,0, 8. Manchonová (Šp.) 95,0.

ĆTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>