Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Co řekli favorité před startem do navigační etapy - Jiří Spurný
 
      Marína Agana 29.9.04 ? Kapitán lodě Christopher, Jiří Spurný po odpolední schůzce kapitánů poskytl krátký rozhovor naší redakci. Zde přinášíme jeho přepis.

 

Jakými plachtami je vybavena Tvoje loď?

Jiří Spurný
Moje plachty jsou od výrobce Nord Sails 3DL, je to omezená sada závodních plachet, ve které je jeden spinakr a o jednu kosatku méně, než doporučuje výrobce a tak jak to jmenuje plnou sadou plachet.


Kdo je na Tvé lodi hlavní trimer?

Jiří Spurný
Hlavní trimer vlastně neexistuje, všichni se střídají pole toho, jak se mi místa podaří obsadit, ale jezdíme ve spojení se Zdenkem Smetanou, který je takový důstojník na palubě, já kormidluji ale on je mozek jízdy, takže určuje taktiku a samozřejmě kontroluje i trim plachet.


Jaká posádka by Vás v tuto chvíli mohla na Vaší pozici ohrozit?

Jiří Spurný
Moje pozice není vůbec dobrá. My jsme v současné době na sedmém místě díky různým pochybením v certifikátech, nejasnostech ve výpočtech atd?takže naši pozici může ohrozit jakákoliv posádka, co se týká přepočtu. Jinak i loď, na které jedu ? tedy Christopher, není dána do dobrého trimu, tzn. nevyhovuje střihu plachet a mohla by dávat lepší výkon.


Jak jsi spokojený s organizací závodu?

Jiří Spurný
Na organizaci se ni trochu nelíbí běžné závady, tzn. komise nedává pravidelně znamení do vysílačky, praporky jsou malé a nejsou vidět na míli daleko mezi míhajícími se loděmi, kromě toho je nejasné, jestli se ten den pojede nebo nepojede rozjížďka, dochází ke zdržením a zpožděním s namontováním černých skříněk, a hlavně technický personál, který černé skříňky montuje, poškozuje lodě ? s tím jsme měli problém.


Jaký nejbližší závod plánuješ ve složení s touto posádkou?

Jiří Spurný
To je právě ten problém. Všichni skipeři mají problém s kvalitou a stabilitou svých posádek, protože je potřeba mít personál kvalitní, kvalitním se stává, pouze má-li skiper dost času a peněz, aby mohl dostatečně často jezdit a trénovat, takže se stále snažím posádku posbírat a stabilizovat do nějakého stavu, kdy bychom potom mohli podávat stabilní výkon. Zatím je to chaos na palubě a chyby, které se vrší na sebe.


Děkuji a přeji příjemnou plavbu.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>