Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová začala objevovat kouzlo technicky náročné '470'
 
      3. června - S pocitem, že lodní třída 470 je dobrou volbou, se vrátila Lenka Šmídová ze Světového poháru v Medembliku.

 
V Nizozemsku jela minulý týden svůj první závod v dvouposádkové 'čtyřistasedmdesátce' a společně s Američankou Elizabeth Kratzigovou skončily po minimálním tréninku páté.

Stříbrná medailistka z Atén se učí ovládat novou loď, jelikož třída Evropa byla vyškrtnuta z olympijského programu. V Pekingu bude nahrazena malou plachetnicí Laser Radial, kterou Šmídová zkoušela, ale nenašla v ní zalíbení. To objevila ve třídě 470.

"Tahle třída mi rozhodně sedne a baví mě to," řekla Šmídová ČTK. Před Holland regatou neměla Šmídová konkrétní očekávání. Potřebovala především zjistit úroveň soupeřek a vyzkoušet spolupráci s Kratzigovou, s kterou před soutěží strávila na lodi pouhých jedenáct dnů. "Jsme z toho mile překvapené, že nám to takhle šlo a na lodi nám to klapalo," řekla Šmídová.

Pozice třicetileté Lenky je u kormidla. Má na starosti taktiku, nastavení hlavní plachty a pomáhá vyvažovat. To je primární starost její kolegyně na palubě, která je na přídi tzv. na hrazdě, ale zvládá i kosatku a doplňkovou třetí plachtu.

Šmídová označila technické ovládání třídy 470 za desetkrát složitější než u Evropy. "Štelování je tam dost," řekla. Stěžeň je vypnutý třemi vanty a nastavení plachty je komplikovanější. "Do toho proniknout, naučit se to cítit a měnit to během jízdy bude vyžadovat dlouhé učení, ale myslím, že s pomocí trenérů to určitě zvládneme," řekla Šmídová, které pomáhá trenér David
Křížek.

Z patnácti let strávených na Evropě Šmídová na dvouposádkové lodi využije především zkušenosti. "To je nejdůležitější a v tom mám výhodu. Taktika je většinou dost podobná," řekla Šmídová. S Američankou Kratzigovou asi Šmídová zůstane celou sezonu. Ještě nejsou definitivně dohodnuté, ale vypadá to, že spolu v srpnu pojedou mistrovství světa v San Francisku. "Spěje to k
tomu," řekla Šmídová. Plánovaná spolupráce se sestrou Pavlou se tak nekoná. "Zatím českou partnerku nemám," dodala Šmídová.

Z Nizozemska si Šmídová přivezla novou loď. Půl roku používaný novozélandský typ 470 koupil Lence sponzor. "Údajně je to nejlepší loď ze současné nabídky a je velice zachovaná," řekla Šmídová. Na světový šampionát v USA dostane novou loď, kterou v zimě objednala na Novém Zélandu. "Měli by ji přivézt na západní pobřeží Spojených států někdy v červenci," uvedla Šmídová.

Chtěla by využívat spolupráce s olympijským vítězem třídy 470 Kevinem Burnhamem z USA, kterého požádala o pomoc. Na Světový pohár do Evropy ho však pozvat nemohla. "Z finančních důvodů; na to už moje prostředky nestačí," vysvětlila, ale počítala, že v budoucnu, především při tréninku v USA, jeho rady uslyší. V Medembliku si Šmídová poprvé vyzkoušela nový formát soutěže. Jachtařská generalita se snaží vymyslet systém jasnější pro laickou veřejnost. Z klasických rozjížděk postoupilo šest lodí do semifinále a tři do finále. Vyhrála posádka, která jako první dosáhla dvou vítězství. "Nápad se mi líbí. Zvyšuje požadavky na jachtaře, je to atraktivní a více o taktice než o rychlosti," řekla Šmídová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>