Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
ABECEDA nosorožců pro rok 2001
 
      A je to tady ? začátek jachtařské sezóny. Závody, sluníčko, vítr, studená voda, zábava a napětí. To vše a určitě ještě víc také čeká brněnské jachtaře ? závodníky lodní třídy Vaurien. Vaurien (přezdívaný ?nosorožec?) je 4 metry dlouhá plachetnice pro dva. Nosorožci se mezi sebou utkávají v nejrůznějších soutěžích.

 
K nejvyšší republikové soutěži patří pohárová soutěž Ceramica Mirage Czech Vaurien Cup, která se skládá ze šesti pohárových závodů na vodních plochách po celé České Republice. Nejdůležitějším závodem je Mistrovství ČR. Pohárové soutěže se zúčastňuje průměrně 30 dvoučlenných posádek, Mistrovství ČR až 50 lodí.
Brno a Brněnská přehrada. Dalo by se říct, že v Brně je "špička" nosorožců. Na významných závodech se brněnští umísťují na předních místech. Na Brněnské přehradě se sezóna začíná, ale i končí. Letos tomu nebude jinak. Ve dnech 5. - 6.5. se jede první pohárový závod "To je celá to je půl".
Cestování patří k závodům. Nabalíme lodě a vyrazíme do světa.

Droga. Jachting se někdy stává drogou, ale posuďte sami. Je škodlivá?
Energie. Tak té máme dost, a taky ještě na rozdávání.
Fair play. To je naše heslo.
Gumové obleky. Zní to hrozně, ale je to tak. Když je špatné počasí, nezbývá než si obléct neoprény, nepromokáče, sucháče či jiné nepromokavé obleky, abychom přežili občas nelidské podmínky.
Hartl ? Gončár. Tato posádka je v současnosti nejlepší v České republice. Mezi její nejvýznamnější úspěchy patří 1. místo v evropském poháru 1999 a 1. místo na mistrovství ČR 2000. A co bude letos?

Itálie. Letošní Mistrovství světa Vaurienů se koná v Itálii ? Follonica. Této nejvyšší soutěže se účastní kolem 100 posádek většinou z evropských zemí, z našich řad se na jih chystá 10 posádek. V loňském roce se na MS ve Francii umístila brněnská posádka Hartl, Gončár na krásném 25 místě. Just In Time. I takto by se dalo vyjádřit vítězství v závodu. Závody se nejedou na čas, ale loď musí být prostě v cíli první (například 10 cm před přídí soupeře).

Král Šumavy. Pohárový závod "O krále Šumavy" se jede na tradičně deštivém a studeném Lipně. Doufejme, že letos se "král" umoudří a dopřeje nám přívětivější počasí.

Lipno. Jak už bylo zmíněno, když se řekne Lipno, každý nosorožec si představí čepice, rukavice, silný vítr a zimu. Ale co se týká podmínek pro závodění, nemůže si nikdo stěžovat. Letošní mistrovství ČR se koná 5. ? 8. 7., brněnští nosorožci nebudou chybět.

Máchovo jezero má tu čest, že se zde pojede 2. - 3.6. pohárový závod "Bohemia cup". Pro nás je to voda neznámá, ale to nevadí, protože rádi cestujeme a poznáváme nové vodní plochy.

Nové Mlýny. Ve dnech 22. - 23.9. se koná tradiční "Modrý hrozen". Na tento závod se moc těšíme, tedy kromě závodů také na večery v tamních vinařských sklípcích a na vynikající burčák.

Odvaha. Ta nám nechybí.
Poslední vítr. To je závod, který je tradicí Lodních Sportů Brno. Stoupající prestiž se odráží na zvyšujícím se počtu přihlášených plachetnic. Jde o poslední závod, který se započítává do série pohárové soutěže Ceramica Mirage Czech Vaurien Cup. Pro mnohé závodníky je to poslední důležitý závod a pro některé již skutečně poslední "vítr" jachtařské sezóny (29. - 30.9.).

Rallye. Česká námořní rallye bude probíhat ve dnech 13. - 20.10. v Chorvatsku. Představte si balík 50 námořních lodí a všechny chtějí zvítězit. Je to neobyčejná a nezapomenutelná podívaná a proto zde nebudou chybět ani brněnští nosorožci. V loňském roce se umístili na 2., 4. a 5. místě.

Soustředění. Nezapomínáme na mládež. Proto pořádáme jarní soustředění pro dorostence, které se bude konat v týdnu po Velikonocích na Lodních Sportech Brno (Kozí horka).

Team Racing. Letošní Mistrovství světa v Team racingu se pojede na Brněnské přehradě a to ve dnech 18. - 25.8. Přijedou všechny světové špičky z Ameriky, Anglie, Irska, Nového Zélandu, Austrálie, Japonska, a další. Snad zde nebude chybět ani tým Lodních Sportů Brno, který urputně bojuje v nominačních závodech.

Úklid lodí. Pro někoho je úklid lodí a konec závodění po nezdařené sezóně úlevou, ale pro ty úspěšnější utrpení, protože jim bude celou nadcházející zimu voda moc chybět.
Vítěz. Není důležité, kdo zvítězí, hlavně že se pobavíme, podíváme do světa a strávíme spolu příjemné a napínavé chvíle. Vyhlašování výsledků celoroční pohárové soutěže probíhá na jachtařském plese LS Brno v prostorách Společenského centra v Bystrci.

Závěr. A co na závěr? Snad jen to, že bychom Vás rádi pozvali na určitě skvělou podívanou na Brněnské přehradě. Vezměte své ratolesti na procházku a přijďte nám fandit. Třeba se Vám tento sport zalíbí a přidáte se k nám ...

Markéta Grelová, Asociace lodní třídy Vaurien 2001

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>