Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Nervy nadranc
 
      22. srpna - Nervy nadranc musejí zcela jistě mít závodníci po skoro dvou dnech praktického bezvětří.

 
Slunečné, horké dny jako stvořené ke koupání na pláži, ale ne pro jachting provázejí závodníky na jejich cestě do cíle druhé etapy. Po šesti dnech v závodě jsou tak skippeři vystaveni tvrdé zkoušce.

Zajímavý je vývoj pozice Španěla Gerard Marin (Escar l?escala-CN Llanca), který odstartoval do závodu se zpožděním po opravě a zvolil, na rozdíl od pole, mnohem severnější trasu. Ten a ještě závodníci Mathieu Girolet (Le roi du matelas), Rémi Daudin (Déolen) a Dominik Zurrer (Ubik 245) využívají příznivého jihozápadního až západního větru, který jim umožňuje dosahovat rychlostí kolem 7 uzlů. To je prakticky dvojnásobek rychlosti zatím prvních prototypů. Stávající pořadí ? 1.David Sineau(Bretagne Lapins),2.Francois Salabert(Areas Assurances),3.Isabelle Joschke(Degremont),4.Peter Lauryessens(Ecover),5.Andraz Mihelin(Adria Mobil Too) se bude proto asi rychle měnit. V tuto chvíli se dostal již na celkovou 8. pozici a pole sériových lodí s přehledem vede. Podle odhadů pořadatelů je velmi pravděpodobné, že do 48 hodin se ocitne v čele celkového hodnocení a má šanci se do Les Sables d´Olonne dostat jako první loď.

Pokud se to zdaří, bude to vůbec poprvé v historii závodů osamělých mořeplavců, kdy vyhraje závodník, který odstartoval jako poslední. Právě tak by to bylo poprvé, kdy by vyhrál závodník na sériové lodi. Vzhledem k jeho vzdálenosti od ostatních lodí, včetně pořadatelských je dost možné, že Gerard, protože na tuto vzdálenost nemůže přes vysílačku s nikým udržovat kontakt, o své situaci a nadějích vůbec neví. Překvapení v Sables se chystá tedy i pro něj, kam by měl podle všeho dorazit možná už v pátek.

David Křížek(Atlantik FT), který si doposud vedl velmi dobře, se ovšem mezitím bohužel pořadím propadl ze 16. na 25. místo. Vzhledem k rozmarnému počasí to ovšem ještě zdaleka nemusí znamenat konec nadějí na dobrý výsledek.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>