Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtařům se v Číně nelíbí, že jsou stále pod dohledem
 
      29. srpna - Čching-tao (Čína)- Přísná bezpečnostní opatření provázejí mezinárodní jachtařskou regatu v Číně, první závod v budoucím olympijském centru v Čching-tao.

 
Lenka Šmídová se soutěže účastní s Elizabeth Kratzigovou v třídě 470 a podle jejích slov se hodně "západních" jachtařů bouří proti sledování.

Čínské úřady v bývalé německé državě, dnešním moderním velkoměstě s 2,5 milionu obyvatel, na jachtaře ze všech koutů světa pečlivě dohlížejí. Každá výprava má svého delegáta, který pomáhá řešit místní problémy, protože, jak je zvykem, obyvatelé umějí jen čínsky.

"Na všechny účastníky navíc dohlíží policie a kontroluje, kde se sportovci pohybují a kdy se vracejí do hotelu," uvedla Lenka Šmídová, stříbrná medailistka z olympijských her v Aténách v třídě Evropa. Některé výpravy si stěžovaly organizátorům, že jsou neustále sledovány - při procházce městem, v restauraci a podobně. "Jachtaři ze západního světa tohle nedokážou pochopit," konstatovala Šmídová.

S Kratzigovou si našly ubytování mimo doporučené hotely v pronajatém bytě kousek od přístavu. "Několik dnů po příjezdu přišla policie, která nás všechny pečlivě zaregistrovala. Údajně pro naši bezpečnost", řekla Šmídová. Organizátoři na stížnosti závodníků reagovali tvrzením, že nemají vliv na policii a vládu, ale že se přimluví, aby se bezpečnostní opatření v tomto směru snížila.

Jinak se potvrdilo, že v zálivu Fu-šan vítr příliš nefouká. "Jen velmi, velmi slabě," komentovala Šmídová sílu větru od dvou do šesti uzlů (asi od 4 do 11 km/h). Přesto jsou na moři velké vlny a jachtaři se musejí vypořádat se silným proudem. Závodní tratě jsou asi hodinu cesty od břehu. "Na vítr se tam jet nedá, takže je potřeba motorový člun a plachetnice se na start odtahují," uvedla Šmídová.
Přístav přirovnala velikostí k tomu aténskému a podobně jako v Řecku je i v Číně nedostatek stínu. Teploty v této roční době dosahují přes den 30 stupňů Celsia. "Při práci na lodi někdy i několik hodin na prudkém slunci to je velmi nepříjemné," řekla Šmídová.
Moře je relativně špinavé. "Plave tam množství odpadku a navíc je sezona mělkých a velmi nebezpečných medúz, do kterých často narážíme," řekla Šmídová. Ovzduší je prý relativně čisté, ale každý den je horší viditelnost. "Způsobuje to nějaká mlha nebo zvláštní opar," uvedla.

Jachtaři mají problém se stravou v přístavu. "V nabídce je KFC a McDonald a jídlo je jen ohřívané v mikrovlnce. To je naprosto nevyhovující," zlobila se.
Jinak si Šmídová vaří doma a není odkázána na klubovou či jiné restaurace. "Hodně jachtařů mělo žaludeční potíže, proto se snažíme vyhýbat podobné zkušenosti," uvedla. Ingredience nakupuje v supermarketech a musí se snažit, aby vybrala správné potraviny. "Devadesát procent produktů je popsáno jen čínsky a u většiny vůbec netušíme, na co to je a jak to zpracovat," řekla Šmídová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>