Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Ecker Cup ? dálkový závod na 1000 mil
 
      1.listopadu - Posádka lodi Ocean Star typu Oceanis 423 Cruiser pod vedením kapitána Jana Doležala, si v druhé polovině října letošního roku užívala krás podzimního plachtění na dálkovém mezinárodním závodě Ecker Cup 1000 mil,

 
kterého se účastnilo 96 lodí. V sedmičlenné posádce byli i zkušení závodníci Yacht clubu Kladno Petr Vinkl, Filip Voskovec a Tomáš Zima, jejichž přičiněním loď obsadila skvělé 11. místo v celkovém pořadí a 3. místo ve své třídě.

Trasa závodu vedla z chorvatského Zadaru s jedinou zastávkou na řeckém Peloponésu v přístavu Katakolon (nedaleko antické Olympie) až na ostrov Samos, který je na dohled tureckého pobřeží.
První etapa dlouhá 520 námořních mil v krásném slunečném počasí a za bezvětří, zkoušela spíše trpělivost a nervy členů posádek. Opět se potvrdilo, že nefouká-li v průběhu závodu, zákonitě se rozfouká při vjezdu do přístavu. Příjezd do Katakolonu provázel silný bouřkový vítr a déšť.

Předpověď počasí na druhou etapu dlouhou 360 mil slibovala vítr až do deseti stupňů Beaufortovy stupnice. Po obeplutí nejjižnějšího cípu Peloponéského poloostrova a dvanácti hodinách jízdy loď zabočila na východ, provázena jednou bouří za druhou. Vítr závratným tempem zesiloval a ustálil se na 30 až 40 uzlech. V nárazech ukazoval windex až 55 uzlů. Loď s maximálně narefovaným oplachtěním unášel vítr místy až čtrnácti uzlovou rychlostí v šestimetrových vlnách.

Hustý déšť, silný vítr a tma na frekventované lodní trase mezi ostrovy prověřil posádku po všech stránkách. Závěrečných několik desítek mil proběhlo ve znamení neustálých změn oplachtění z důvodů rychle se měnícího počasí. Cílem v nové marině u městečka Phythagoreio, v rodišti slavného myslitele a matematika, projel Ocean Star v noci na 24. 10. současně se špičkou závodního pole a nechal za sebou i 50 stopé závodní speciály.

Náročný etapový závod, který se koná jednou za čtyři roky, prověřil nejen kvalitu posádek, ale i materiálu. Etapu provázelo několik vážných zranění, zlomená ráhna a desítky zničených plachet. Jedna z vedoucích lodí byla dokonce zasažena bleskem a následkem toho donucena odstoupit ze závodu. Posádka Ocean Star přečkala všechny nástrahy Egejského moře bez újmy a užila si několik volných dní v marině čekáním na zbytek startovního pole.

25 příčku obsadila loď Jane kapitána Zbyňka Herčíka z Liberce.

Filip Voskovec, foto Georg Gindl

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>