Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Sinice z jachtařského závodiště pro OH jsou očištěné, tvrdí Čína
 
      Čching-tao (Čína) 17. července - Záplava sinic, které zamořily třetinu mořské plochy u čínského přístavu Čching-tao v provincii Šan-tung, kde se mají konat olympijské jachtařské disciplíny, je odstraněná.

 
Oznámili to dnes čínští představitelé, které cituje tisková agentura Nová Čína."Jachtařské disciplíny, které se tu budou konat za dvacet dní, řasy neohrozí," řekl Wang Wej, náměstek předsedy jachtařského výboru ve městě Čching-tao. Toto město si samo stanovilo termín do 15. července, kdy slibovalo, že moře bude bez sinic. K jejich vyčištění povolalo více než 1400 lodí s místními rybáři a na 10.000 vojáků i dobrovolníků, kteří sbírali zelené řasy z vody i pobřeží.

Jachtařské disciplíny mají začít 9. srpna. Kolem jachtařského závodiště, které je na ploše 50 kilometrů čtverečních, byly umístěny na moři dvě mechanické zábrany, které mají udržet nově připlouvající řasy. Prostor budou pravidelně kontrolovat lodě.

Porosty sinic se u pobřeží malebného přístavu Čching-tao, který je oblíbeným místem čínských turistů, objevují pravidelně. Ale letošní zelená záplava byla podle místních obyvatel nejhorší, jakou pamatují.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>