Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Zlato a bronz do YC Neratovice
 
      Z Mistrovství České republiky lodní třídy 420, které se konalo ve dnech 4. ? 6. září na Lipně, si odvezla titul posádka YC Neratovice

 
ve složení Johana Kořanová a Lenka Mrzílková. Sbírku medailí pro YC Neratovice doplnila třetím místem v kategorii ženy posádka Michaela Kořanová a Hana Chudějová.

Pouze den po návratu z Mistrovství světa lodní třídy 470 v Dánsku se Lenka Mrzílková (v posádce s Lenkou Šmídovou obsadila 7. místo na OH 2008) přesunula ke krátkému tréninku na Lipno. Tentokrát na dvouposádkovou plachetnici 420, kde závodila s kormidelnicí Johanou Kořanovou, která se jinak letos více věnuje závodění na juniorské lodní třídě Cadet. Děvčata spolu naposledy závodila na plachetnici Cadet před čtyřmi lety, ovšem v té době v opačném postavení ? Lenka Mrzílková na kormidle.


Po dvoudenním tréninku začalo v pátek 4. září mistrovství za účasti 20 posádek, z čehož dvě přijely ze Slovenska. Z počátku se velmi dařilo stálé neratovické posádce Michaele Kořanové s Hanou Chudějovou, které zvítězily v první rozjížďce a vedly i druhou, která byla ovšem později zrušena pro slábnoucí a nestálý vítr.





V sobotu, druhý závodní den, foukal velmi poryvový vítr o rychlosti 10-23 uzle. Johana s Lenkou po první jízdě, kdy se z dvojky propadly na čtyřku, začaly postupně dobývat první pozici. Ve druhé sobotní jízdě jely do posledního kola první, ale na zadní vítr se "cvakly" a dojely páté. Poté již nenechaly nic náhodě a zvítězily třikrát po sobě. Když navíc největší soupeři ze Seče ? J. Dymák a M. Steiner udělali před cílem poslední jízdy chybu a přišli o druhé místo, děvčata na shodu bodů, díky třem prvním místům v rozjížďkách, získala absolutní titul. Kromě toho zvítězily rovněž v kategorii ženy, ve které navíc odvážejí z Lipna stříbro Michaela s Hankou.

Další neratovický závodník Michal Škoda na poslední chvíli zaučoval nového kosatníka Jana Štrunce, protože jeho stálý kosatník se těsně před mistrovstvím zranil. Jan Štrunc letos končí na Cadetu a v příští sezóně bude jezdit jako kosatník na 420. Silný poryvový vítr však nebyl pro začínajícího kosatníka příliš ideální, takže chlapci dojeli na 9. místě.

V neděli, přestože foukalo, se rozhodčím nepodařilo postavit regulérní trať a tak se na konečných výsledcích již nic nezměnilo a neratovičtí jachtaři přidali k úspěchům na MČR lodní třídy Cadet, které se na Lipně jelo v červenci, také titul z MČR třídy 420.

Jitka Tkadlecová, Tonda Mrzílek

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>