Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová míří ve třídě Evropa za nejvyššími cíli
 
      Lenka Šmídová má dojem, že přišla její chvíle. Absolvovala šest měsíců přípravy na Novém Zélandu a v sezóně míří za nejvyšším cílem. Vrchol přijde na mistrovství světa koncem léta v kanadském Hamiltonu na jezeru Ontario, kde chce vylepšit loňský bronz z Portugalska.

 
Před minulou sezónou strávila Šmídová na Novém Zélandu pouze měsíc. "Na víc tehdy nebyl čas ani peníze," vysvětlila Šmídová. Letos protáhla stáž od října do března za podpory svazu jachtařů, ministerstva vnitra i svého amerického přítele. "V Čechách se přes zimu nedá kvalitní jachtař vychovat. Není vhodná voda, počasí ani řádné zázemí," tvrdí Šmídová. Na počátku roku se na tři měsíce dostala poprvé v kariéře do čela pořadí světového žebříčku třídy Evropa.

"Ani jsem to moc neočekávala. Chtěla bych se v popředí udržet, ale není to můj prvotní cíl," řekla v současnosti světová dvojka, která včera dodatečně převzala trofej pro nejlepšího jachtaře roku 2001. Minulý týden skončila čtvrtá v regatě Světového poháru v Hyeres. Na Novém Zélandu trénovala v úzké skupině a závodila mezi dvacítkou lodí, ale ve Francii se na startu objevilo 80 lodí. "Zpočátku jsem trochu trpěla, nebyla jsem v tak velkém poli vyježděná, ale brzy jsem si zvykla," ujistila Šmídová.

Sedmá z olympiády v Sydney nepojede tolik závodů jako v minulosti. "Je to příliš únavné, chci se věnovat tréninku a připravit se na mistrovství Evropy a světa. Na to jsem se celou zimu připravovala," objasnila své rozhodnutí. Využije i nabídky italského svazu k tréninku. "Vše mi zaplatí, což se nestává často, takže toho chci určitě využít." Mistrovství Evropy bude v červenci v Belgii a světový šampionát v Hamiltonu na Ontariu na přelomu srpna a září. "Snad poprvé se svět jede na jezeře, a proto cítím obrovskou šanci zajet medaili," zářila Šmídová. Na jezeru se cítí doma, protože v těchto podmínkách vyrostla. "V tom vidím výhodu. Vítr je na jezerech spíš nestálý, přeskakuje a je takový poryvový. V tom se musí závodník více orientovat a větru co nejvíc využít," popsala Šmídová. Před rokem si nastavila laťku v podobě bronzové medaile a letos ji chce překonat. "Není nic špatného mít vysoké cíle, takže samozřejmě mířím nejvýše. Ale co se z toho dostane, to teprve uvidíme," usmívala se závodnice z Havlíčkova Brodu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>