Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Most Tisno má konečně novou otevírací dobu
 
      Jachtaři, kteří kotví nebo jen projíždějí úžinou mezi Murterem a pevninou musejí počítat s průjezdem, který překlenuje velmi nízký silniční most v Tisnu.

 
Hodiny, kdy se otevírá pro průjezd vyšším lodím byly v poslední době několikrát měněny.

V praxi to znamenalo, že lodě s kotvišti na Murteru musely často ostrov obeplouvat, aby se na svá kotviště dostaly. Tato zajížďka čítá dobrých 13,5 Nm. Od nynějška je však otevírací doba mostu opět pravidelná, a to dvakrát denně.

Situaci, kdy most byl otevírán pouze jednou denně večer, způsobilo rozhodnutí odpovědných orgánů sídlících ve Splitu. Jak bylo uvedeno na jednáních, která svého času byla vedena mezi majiteli "uvězněných" lodí a místní samosprávou, hlavní příčinou byla obava nadřízeného orgánu z nadměrného znečištění životního prostředí výfukovými exhalacemi z běžících motorů čekajících vozidel s puštěnou klimatizací. Dalším důvodem pak byla obava ze zhoršeného zásobování ostrova.
Po zvýšení tlaku majitelů lodí na příslušné úřady byl dojednán kompromis. Most se bude zvedat dvakrát denně, ovšem nikoli na původní dobu 30 minut, nýbrž na pouhých minut 20. Toto řešení nakonec bylo jakožto přijatelné pro obě strany přijato s úlevou.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>