Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Aktivisté Greenpeace protestovali proti lodím s jaderným nákladem
 
      Aktivisté mezinárodní organizace ochránců životního prostředí Greenpeace dnes u břehů Austrálie skočili do moře přede dvěma britskými loděmi s nákladem radioaktivního materiálu použitelného při výrobě jaderných zbraní,

 
aby protestovali proti jeho přepravě z Japonska do Velké Británie. Informoval o tom představitel Greenpeace James Courtney. Britská plavidla, která jsou lehce vyzbrojena, proplula symbolickým zátarasem, který postavilo 11 dobrovolníků z iniciativy Greenpeace v Tasmanském moři mezi australskými ostrovy Lord Howe a Norfolk. Dva z účastníků protestu, poslanec australského státu Nový Jižní Wales Ian Cohen a aktivista Greenpeace Stuart Lenox, se vrhli do moře a rozvinuli transparent s heslem "Za bezjaderné Tichomoří", řekl Courtney.

Dvě britské lodě, které přepravují mimo jiné 225 kilogramů plutonia, vypluly z Japonska 4. července. Před flotilou ochránců životního prostředí čekaly celou neděli, než dnes po půlnoci využily tmy a propluly kolem. Za úsvitu se je vydal pronásledovat jeden nafukovací člun a dva muži v ochranném oděvu z něj skočili do vody a rozvinuli transparent. Lodě je obepluly a pokračovaly v cestě. Plavidla z ekologické Flotily za bezjaderná moře protestovala již loni v Tasmanském moři proti přepravě jaderného odpadu mezi Francií a Japonskem. Přepravování radioaktivního odpadu v Tichomoří odsoudil minulý týden summit 78 zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří, který se uskutečnil na Fidži.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>