Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jediný snímek ledovce, který potopil Titanic, prý pořídil Čech
 
      Jediný známý snímek ledovce, který před devadesáti lety potopil Titanic, pořídil český námořník Štepán Řehořek.

 
Napsal to dnes britský list The Independent, podle něhož fotografii koupil od neuvedeného českého sběratele před dvěma lety německý novinář a titanikový nadšenec Henning Pfeifer. Fotografie bude jedním z hlavních exponátů výstavy věnované potopení Titaniku, která se bude konat od 10. do 18. srpna ve skotském Dundee.

Řehořek (podle listu Stephan Rehorek) byl na palubě německé lodi Bremen, která plula z Bremerhavenu do New Yorku a byla odkloněna do oblasti katastrofy. Posádka Bremenu byla, jak vyplývá z Řehořkových pohlednic domů, zděšena pohledem na asi 100 těl utonulých obětí na hladině Atlantiku. Německá loď však nakonec oběti nevylovila, protože za tím účelem směřovala k místu americká Mackay-Bennett.

Před odplutím však 20. dubna 1912, tedy šest dní po osudné srážce Titaniku s ledovcem, Řehořek pořídil sérii fotografií dvou ledovců v oblasti. Po připlutí do New Yorku si z nich dal natisknout pohlednice a některé poslal později domů. Pohlednice pak Henning Pfeifer koupil od jednoho českého sběratele v dubnu 2000 za 500 marek. Pfeifer nejprve nevěděl o významu jedné pohlednice s ledovcem. Teprve, když si přečetl popis ledovce, který potopil Titanic, uvědomil si, že jde o stejný kus ledu.

Vzpomněl jsem si na popis jednoho trosečníka, který popsal ledovec jako gibraltarskou skálu, jenže v zrcadlově převrácené verzi, uvedl Pfeifer. Ledovec na pohlednici je přesně stejný a má navíc na jedné straně čerstvou trhlinu, dodal. Řehořek navíc rodičům napsal, že ledovec, který potopil Titanic, vyfotografoval a že fotografii pošle domů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>