Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Zvuky z moře?
 
      Podivný hluk se již delší dobu ozývá u dna moře nedaleko severního pobřeží Mallorky.Zvuky, které se pravidelně opakují po třiceti sekundách, potápěčům připomínají pískání parní lokomotivy nebo údery obrovskou kovovou tyčí do ztvrdlé země.

 
"Samozřejmě, že nevěřím na strašidla, ale je to prostě záhada," říká profesionální potápěč José Amengual.

Podobný případ už tento ostrov jednou zažil. Vyrojily se tenkrát nejdivočejší zkazky o potopených základnách mimozemšťanů nebo mořských příšerách. Nyní se však vědci snaží spíše najít nějaké seriózní vysvětlení záhadného jevu, o kterém jako první informoval list El Mundo. Zvuky by prý mohly pocházet z ropných plošin nacházejících se u španělské pevniny. To však odmítá odborník na podmořskou akustiku Joan Miguel Batle. Vylučuje i ponorky. Spíše dává vinu lodím a trajektům plavícím se mezi ostrovy. Proč se však zvuky opakují v tak krátkých intervalech, aby pak na několik dní třeba úplně zmizely, to vysvětlit nedokáže.

Potápěči ovšem tvrzení, že by mohlo jít o lodě, odmítají. "Profesionální potápěč má tak školené ucho, že po sluchu pozná dokonce i o jaký druh plavidla jde," podotýká Amengual s tím, že to, co je v hlubinách slyšet nyní, zní úplně jinak. A ne zrovna příjemně. Také rybáři si stěžují, neboť hluk jim plaší ryby. Není jisté, zda záhada bude vůbec někdy vyřešena. Zatím by však alespoň mohla pomoci přilákat na prázdninový ostrov více turistů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>