Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Kajmanské ostrovy připravují pro potápěče park potopených lodí
 
      Někdo by mohl mít pocit, že vláda Kajmanských ostrovů zbůhdarma topí peníze, když úmyslně posílá pět lodí ke dnu moře v blízkosti ostrova Grand Cayman.

 
Opak je ale pravdou - z potopených lodí by postupně měl vzniknout vzrušující podvodní svět dostupný pro potápěče s kyslíkovou bombou i šnorchlem. Vláda Kajmanských ostrovů zatím neuvedla, kolik přesně by měl celý projekt podmořského světa lodních vraků stát, doufá ale, že náklady se brzy vrátí.

"Kromě toho, že poskytneme našim návštěvníkům nesmírně oblíbený druh podvodní atrakce, poslouží vraky potopených lodí také vědeckým studiím," tvrdí vedoucí projektu Nancy Romanicaová. V menším rozsahu si podobný projekt Kajmanské ostrovy vyzkoušely už v roce 1996, kdy v blízkosti největšího ze svých tří ostrovů Cayman Brac potopily ruský torpédoborec.

Kajmanské ostrovy leží v severozápadní části Karibského moře a na ploše 259 kilometrů čtverečních žije 36.600 obyvatel. Objevil je v roce 1503 Kryštof Kolumbus, který je nazval Las Tortugas podle velkého množství želv, které zde nalezl. O sedmadvacet let později ale byly ostrovy rychle přejmenovány, když se zjistila Kolumbova fatální neznalost přírodopisu a z jím pozorovaných želv se vyklubali kajmani.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>