Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jak jsme jezdili na Orlíku
 
      O právě minulém víkendu jsme pořádali na Trhovkách na Orlické přehradě setkání vodních motoristů. Akce se nakonec zúčastnilo sedm lodí.

 
První účastníci setkání přijeli již v pátek. Hned po ubytování se dávaly na vodu lodě. Úkon za normálních okolností velmi snadný prověřil na Orlíku řidičské schopnosti účastníků. Odbočení z úzké asfaltky na svažitou nerovnou cestu do závory, pak kousek přes louku k vodě a tady na písku nezapadnout. Dopadlo to výborně, všichni bez problémů vyjeli zpět.

Večer jsme se sešli v restauraci Sporthotelu, kde jsme měli rezervovaná místa. Při diskuzi o lodích, motorech, zážitcích, ?, utekl večer velmi rychle a to že máme jít spát nám připoměl až personál, uklízející terasu.

V sobotu nás opět přivítal slunečný den. Do půl jedenácté jsme dávali na vodu lodě účastníků, kteří přijeli až ráno. Ostatní se věnovali údržbě a přípravě na plánovanou plavbu. Kolem jedenácté jsme konečně vypluli. Po pár metrech jsem si vzpoměl, že jsem v nastalém zmatku zapoměl dotáhnout propeler na redakčním člunu. Už tak netrpělivé posádky ostatních lodí jsem díky tomu zdržel o dalších deset minut. Naštěstí jsem v autě u mola měl potřebný klíč. Pak už jsme vypluli. Cestovní rychlostí kolem 70km/h jsme minuli Podskalí, Radavu, Velký Vír a hrad Orlík. Pod Žďákovským mostem mnozí nevydrželi ve formaci a zrychlili, takže jsme na sebe před hradem Zvíkov čekali. Toho mnozí využili ke koupání. Cestou jsme ještě měli štěstí na odvážlivce, který z mostu skákal na ?gumě?.

Cíle pod Podolským mostem jsme dosáhli krátce po poledni. Bezpečně vyvázáni na molech s laskavým souhlasem společnosti Quarter jíž mola patří jsme navštívili místní restauraci. Okolní kemp zel prázdnotou na tuto dobu nezvyklou. Po důkladném osvěžení jsme se vydali na oběd do Barrandovské zátoky. Tam se k nám připojil poslední účastník setkání, který na Trhovky přijel až v době, kdy jsme již byli na vodě. Po společném obědě byl zbytek odpoledne vyhrazen pro koupání.

Navečer jsme vyvázali lodě u mola na Trhovkách a zjistili, že někteří mezitím odjeli. Asi se jim s námi nelíbilo. Večer jsme nicméně opět strávili na terase Sporthotelu. Po dnu stráveném na vodě nám pěkně vyhládlo. Příjemný personál se o nás ovšem vzorně postaral. Nakonec jsme opět společně s personálem zbyli v restauraci poslední.

Neděle byla věnována předváděcí akci firmy American Motors. Zájemci, kterých přišlo podle hrubého odhadu kolem padesáti měli možnost si prohlédnout dva čluny Valiant vybavené motory Mercury. Kdo projevil zájem, mohl se na člunu svézt a dokonce si zkusit jej řídit. Akce skončila okolo druhé hodiny odpolední, kdy jsme již dále nebyli schopni na sníčkem rozpálených molech vydržet a jeli jsme se všichni koupat.

Navečer jsme dali lodě z vody, přičemž jsme podstoupili opět zkoušku řidičského kumštu. Redakční Patrol byl sice opět na místě, ale naštěstí nebyl potřeba.

Víkend uběhl jako voda a všichni jsme opět museli za svými povinnostmi. Hodnocení akce přísluší především jejím účastníkům, takže se omezím jen na konstatování, že nedostatky v organizaci do příště určitě vylepším a vrtuli dotáhnu včas. Akce, jejímž hlavním účelem bylo setkání lidí od vody a lodí si myslím ale nakonec svůj účel splnila.

Další setkání je plánováno až na samotný závěr sezóny v polovině října.

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>