Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
"Modrý led" spadl na plachetnici, letecká společnost musí platit
 
      Dvě hroudy zmražených fekálií, které spadly z nebe na plachetnici Raye Ericksona v kalifornském přístavu Santa Cruz, způsobily velkou aféru ventilovanou médii.

 
Na lodi sice hroudy způsobily jen menší škody v podobě promáčklého plechu a rozbitého reflektoru, zato majitel se nad tou "nehorázností a sprosťárnou" rozzuřil do běla. Pomocí jisté cestovní kanceláře si zjistil, že tou dobou nad přístavem přelétal linkový spoj společnosti American Airlines. Pak podal žalobu na náhradu škody, napsala agentura DPA. Šlo totiž o dávku chemicky zpracovaných fekálií z palubního záchodu, vypuštěnou z letadla, která letem z mnohakilometrových výšek s hlubokými minusovými teplotami vždy zmrzne na kost. V žargonu pilotů jsou tyto odpady nazývány "modrý led".

Letecká společnost se chtěla dohodnout na mimosoudním urovnání, aby se vyhnula negativní reklamě ve formě procesu, postižený jachtař ale na to nepřistoupil. Soudce Stephen Siegel pak rozhodl jednoznačně: společnost je vinna a musí poškozenému zaplatit 3236 dolarů odškodného. To není mnoho a rozsudek má spíše morální význam. Kolik společnost nabízela za mimosoudní vyrovnání, ale zdroje neuvádějí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>