Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vláda: Rejdaři dostanou jako odškodnění za sucho 25 milionů korun
 
      Rejdaři dostanou jako odškodnění za letošní sucho 25 milionů korun, řekla mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová s tím, že o tom rozhodla ve středu večer vláda.

 
Peníze půjdou z kapitoly ministerstva dopravy. To vyčíslilo celkové škody, které nízký stav vody rejdařům způsobil, jen do konce října na 82 milionů korun. Sami rejdaři odhadli ještě vyšší újmu. Úřad však podle dřívějšího vyjádření ministra Milana Šimonovského mohlo alespoň částečně kompenzovat jen škody, které vznikly z uskutečněných jízd s nižším ponorem. Nemohlo dopravcům přispívat i na jízdy, které neuskutečnili. Podle ředitelky odboru plavby a vodních cest Magdaleny Konvičkové se totiž nedá prokázat, zda rejdař nejezdil proto, že plavební cesta nebyla způsobilá nebo z jiných důvodů.

Podle dřívějšího vyjádření Šimonovského ministerstvo čekalo, že pro rejdaře ve vládě získá 40 milionů korun. Dalších pět milionů by mělo poskytnout Českým loděnicím ministerstvo průmyslu a obchodu z vládní rozpočtové rezervy. Loděnice totiž kvůli nízkému stavu nemohly dodat postavenou loď zahraničnímu odběrateli. Na opravy vodních staveb po loňských povodních by stát měl dát dalších 70 milionů korun. Z toho deset milionů půjde z rozpočtové rezervy, 50 milionů z kapitoly ministerstva dopravy a deset milionů z ministerstva pro místní rozvoj. Splavnosti brání především neregulovaný dolní tok Labe, kde je plavba plně závislá na počasí. Plavba s maximálním ponorem 140 centimetrů zde již není ekonomická. Stav vody na dolním Labi přitom omezil plavbu s tímto ponorem od konce letošního května. Bez výstavby dvou regulačních stupňů Krásné Březno v Ústí nad Labem a Prostřední Žleb na Děčínsku nejsou podle Šimonovského velké naděje na zlepšení situace.

Ministerstvu dopravy se nepodařilo pro výstavbu jezů od ministerstva životního prostředí získat výjimku ze zákona o ochraně přírody. Na druhou stranu však ministerstvo životního prostředí povolilo stavbu jezu u Přelouče, který vodní cestu prodlouží o několik kilometrů směrem na Pardubice. K výstavbě dvou stupňů na dolním toku však otevřela právní cestu novela, kterou před týdnem schválila ve třetím čtení sněmovna. Pokud ji ještě podpoří Senát a podepíše prezident, měly by dopravní stavby ve veřejném zájmu na Labi a Vltavě přednost před ochranou přírody. Stavba jezů a prohloubení dna řeky tak, aby byla celý rok splavná pro lodě s ponorem 140 centimetrů, by vyšla na 6,2 miliardy korun. Podle ministerstva dopravy by měly jezy zvýšit přepravu zboží po Labi na tři až čtyři miliony tun ročně. Nyní to je 1,3 milionu tun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>