Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Společnost ČSPL chce loď LABE 11 vytáhnout v neděli
 
      "Včera ráno začali potápěči vyprošťovat náklad, loď bychom mohli vytáhnout v neděli," řekl Miloslav Šefara, člen představenstva ČSPL a.s., které potopená loď patří.

 
"Termín vyproštění byl předběžně stanoven na sobotu, pokud to nic nezkomplikuje," řekl mluvčí hamburské říční policie Andreas Schöpflin. Potopený náklad budou potápěči vytahovat podle Šefary zřejmě až do soboty. 800 tun apatitu, který slouží k výrobě průmyslových hnojiv, převezou po vysušení do Lovochemie, které byla surovina určena. "Na příjemci pak záleží, co bude s nákladem dělat," uvedl Šefara. Vyzdvižení plavidla a lodi bude stát zhruba šest milionů korun (200.000 eur). Původní odhad českých rejdařů byl o dva miliony menší. Ačkoliv má firma kvůli loňskému suchu finanční potíže a propustila čtvrtinu ze 400 zaměstnanců, nejsou podle Šefary pravdivé informace, že by neměla na zaplacení vytažení lodi. "Pouze jsme dojednávali podmínky s pojišťovnou, což je věc velmi choulostivá," řekl.

Na břehu po potopení lodi zůstalo 11.200 tun suroviny. Rejdaři ji přeložili na jiná plavidla. Nákladní flotila, kterou tvoří 15 lodí, je od pondělí na cestě do Čech. Lovochemie by náklad mohla dostat zhruba do pěti dnů. Havárie lodi podle obchodního ředitele Miloslava Spěváčka chod společnosti nenarušila. Příčiny nehody zatím nejsou známy. Podle říční policie je bude možné určit až po vyzdvižení plavidla. Ztrátu způsobenou potopením lodi odhadli rejdaři na několik milionů korun. LABE 11 je dlouhá 80 metrů a široká 9,2 metru, její tonáž činí 1200 tun a byla stará 25 let.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>