Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
U atlantických ostrovů zřejmě nalezen vrak otrokářské lodi
 
      14. září - Archeologové se domnívají, že našli vrak španělské otrokářské lodi Trovadore, která v roce 1841 ztroskotala u ostrovů Turks a Caicos v Atlantském oceánu.

 
V pondělí o tom informoval ředitel muzea na Turks a Caicos Nigel Sadler a nález označil za velmi "slibný". "Určitě je to vrak z dávné doby, ale musíme ho ještě prozkoumat," řekl. Archeologové prý zbytky lodi spatřili před týdnem na písčitém dně u východního pobřeží ostrovů. Jsou roztroušeny v délce 25 metrů a experti zatím čekají na povolení k dalšímu průzkumu. Americký člen týmu Donald Keith sdělil, že skupina musela práce přerušit kvůli hurikánu Frances. Vrak je prý ale vklíněn mezi dva korálové útvary a vlnobití, které hurikán provázelo, se prý na objevu nijak nepodílelo.

K lodi Trovadore se váže optimistický příběh. Na poslední plavbě vezla 193 otroků. Po ztroskotání se všem podařilo dostat se na břeh a až na jednoho všichni přežili. Dočkali se svobody, protože britská vláda zrušila otroctví, a většina z nich se na ostrovech v Atlantiku usadila. Turks a Caicos jsou britskou kolonií s částečnou samosprávou. Žije zde zhruba 25.000 lidí a vědci se domnívají, že většina místních obyvatel jsou potomci oné skupinky ztroskotanců. Další osud nalezeného vraku tedy bude na ostrovech bedlivě sledován.

ĆTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>