Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Výročí připadající na prosinec
 
      9.prosince - Letos v lednu vyplula na širé moře obří zaoceánská loď Queen Mary 2, která navázala na tradici stejnojmenné předchůdkyně, jež od 9. prosince 1967 kotví v kalifornském Long Beach, kde funguje jako luxusní hotel.

 
První Queen Mary se vydala na premiérovou plavbu v roce 1936 a kromě válečné přestávky ve 40. letech sloužila exkluzivnímu cestování až do září 1967. Na tuctu palub sloužilo pro pohodlí 2000 cestujících 1174 členů posádky. Během více než třicetileté kariéry přeplula Atlantik na tisíckrát a během vojenské služby v letech 1940 až 1946 přepravila 765.000 vojáků. Mezi její pasažéry se v té době třikrát zařadil i britský premiér Winston Churchill.


7.prosince - Koncem roku 1941 zuřila válka v Evropě už třetím rokem, USA však stále zůstávaly formálně neutrální. Vše se změnilo až v neděli 7. prosince 1941, kdy japonská letadla napadla americkou námořní základnu Pearl Harbor na Havaji. Během necelých dvou hodin potopili výtečně připravení Japonci tři bitevní lodi a dalších pět těžce poškodili, při útoku zahynulo na 2400 vojáků i civilistů. Útočníkům se ale nepodařilo zničit přístavní zařízení, sklady paliva ani tři letadlové lodě, které byly v době útoku shodou náhod na cvičné plavbě. Den po napadení vyhlásily Spojené státy Japonsku válku a o tři dny později vstoupily do války proti USA Německo a Itálie - konflikt se tak stal celosvětovým.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>