Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Majitelé vodních skútrů budou jednat s ministerstvem dopravy
 
      30. srpna - Majitelé vodních skútrů a rychlých lodí budou v pátek jednat s ministerstvem dopravy o vyhlášce, která omezuje provozování jejich hobby

 
Chtějí se dohodnout na jejím kompromisním znění a získat více prostoru pro provozování tohoto sportu. Předají také petici, kterou podepisují od sobotní pražské demonstrace. ČTK to řekl organizátor Miroslav Dražil.

"Nejsme přesvědčeni, že je nezbytný letní zákaz provozu
vodních skútrů," uvedl ředitel odboru plavby a vodních cest ministerstva dopravy Vít Šimonovský. Na rozhodování o regulaci plavby vodních skútrů má ale vliv více subjektů. Vedle ministerstva dopravy i ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství.

Zároveň se přihlíží ke stanovisku obcí a občanských sdružení, které často proti provozování drah určených skútrům a rychlým plavidlům protestují. Vadí jim zejména hlučnost a nebezpečnost.

Dražil ČTK už dříve řekl, že majitelé skútrů nejsou proti
regulaci provozu. Vadí jim ale to, že vyhláška zakazuje jejich používání plošně a v době, která je k tomu nejvhodnější. Navrhují proto, aby byla přesně vymezena místa, kde se vodní skútry mohou používat, a stanoven počet plavidel, který se na nich bude smět vyskytovat ve stejný okamžik.

I když svou sobotní akcí na Vltavě diskutovanou vyhlášku
majitelé vodních skútrů porušili, nebude jim za to pravděpodobně hrozit postih. "Vzhledem k tomu, že to byla dopředu ohlášená demonstrace a měla klidný průběh, tak nepředpokládáme, že budeme zahajovat správní řízení s jednotlivými účastníky," řekl ČTK
zástupce ředitele Státní plavební správy Václav Novák.
Vyhláška ministerstva dopravy, která provoz vodních skútrů a kluzáků omezuje, platí od června 2002. Jejich plavbu umožňuje jen v období od 15. září do 15. června v době od 09:00 do 19:00 na vyznačených místech. Je jich šest, pět z nich neveřejných.

Na podnět občanů, kteří se cítí omezováni narůstajícím počtem motorových člunů, skútrů a raftů, se vyhláškou začal zabývat i ombudsman Otakar Motejl. Podle něj je aplikace vyhlášky rozporná a není důsledně kontrolováno její plnění.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>