Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Atlantiku bude víc hurikánů
 
      23. září - WASHINGTON - V příštích deseti až 20 letech by mělo v Atlantském oceánu vznikat mnohem více hurikánů než donedávna. Při kongresovém slyšení to v úterý řekl šéf amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) Max Mayfield, podle něhož jde o přirozený cyklický jev.

 
Podle Maxfielda Atlantský oceán prochází obdobím zvýšené aktivity hurikánů, která naposledy nastala od 40. do 60. let minulého století. Následující období relativního klidu vydrželo do roku 1995 a potom, "jako kdyby někdo otočil vypínačem", řekl Mayfield, podle něhož počet i síla hurikánů poté dramaticky vzrostla. Při vystoupení v senátním podvýboru pro prevenci a předpovídání přírodních katastrof, odmítl tvrzení, že na přírůstku hurikánů má podíl globální oteplování. Podle něj jde o přirozený cyklus v Atlantském oceánu, který se mění každých 25 až 40 let. Mayfield předpověděl, že letos přijde ještě několik tropických bouří, které budou natolik silné, aby dostaly jméno.

Hurikán Rita je 17. pojmenovanou bouří v letošní hurikánové sezoně v Atlantiku, která trvá od června do listopadu. Od rolu 1851, kdy se začaly provádět záznamy, bylo nejvíce tropických bouří v roce 1933, a to 21. Kromě New Orleansu jsou vůči škodám způsobeným hurikánem "mimořádně zranitelné" i další oblasti: Houston a Galveston ve státě Texas, Tampa na jižní Floridě a ostrovy Florida Keys, město New York a přilehlý ostrov Long Island, stejně jako pobřeží Nové Anglie severně od New Yorku, uvedl Mayfield. "Katrina nebude posledním velkým hurikánem, který zasáhne zranitelnou oblast," řekl. Senátoři ocenili přesné předpovědi NHC, pokud jde o trasu Katriny, a uvedli, že to byla jedna z mála věcí, které v souvislosti s hurikánem dělala vláda dobře. "Lidé, kteří se před hurikánem evakuovali, vám vděčí za své životy," řekl republikánský senátor Ted Stevens o práci NHC.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>