Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dobrovolníci začali čistit břehy Sázavy, pojedou až do Pikovic
 
      16. května - Sázava (Benešovsko)- Po Berounce a Orlíku se úklidu dočkala i řeka Sázava.

 
Prvních 15 dobrovolníků na lodích se po jejím toku spustilo včera v Sázavě na Benešovsku. Spolu s dalšími nadšenci vyčistí v následujících třech týdnech břehy řeky až do Pikovic vzdálených přes 40 kilometrů.

Mezi dobrovolníky je i patnáctiletý Martin Majtán z Jílového. "Chci, aby byla řeka hezčí," řekl ČTK. Vody se prý nebojí, i když je na lodi začátečník. Přestože všem na břehu tvrdil, že ze všeho nejraději se "fláká", v následujících třech dnech je připraven se této záliby vzdát.

Na hladinu se spustilo osm žlutých lodí. Jejich posádky byly kromě pádel a ochranných vest vyzbrojeny mimo jiné i hráběmi, rukavicemi nebo sekerkou.
"Původně jsme mysleli, že budeme uklízet pouze po povodních z roku 2002, ale po těch letošních je to docela úděsné. Takže nás čeká hodně práce, ty břehy jsou strašné," řekla ČTK manažerka projektu Barbora Čmelíková.

Dobrovolníci budou uklízet ve třech turnusech, vždy tři dny v týdnu. První brigádníci by měli řeku vyčistit do Zlenic. Nasbírané odpadky ukládají do plastových pytlů, které bude z určených míst odvážet auto na skládku.
O akci Čistá řeka Sázava projevilo zájem kolem 60 lidí. "Překvapilo mě, že se hlásí impulzivně a sami. Myslím, že nebude problém úklid zajistit," dodala Čmelíková. Pochvalovala si také spolupráci s obcemi v povodí Sázavy. Akce sice vznikla z iniciativy Mikroregionu Malé Posázaví, hlásí se k ní ale i obce, které jeho členy nejsou. Přispěly buď finančně, nebo k břehům přistaví kontejnery.

Náklady na vyčištění úseku dlouhého přes 40 kilometrů se odhadují na 500.000 korun a organizátoři požádali o dotaci z programu Leader+. Projekt má ale podle Čmelíkové mnoho dalších partnerů, bez nichž by se ho nepodařilo uskutečnit.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>