Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Amatérští potápěči objevili u kyperských břehů osmanský vrak
 
      3. července - Nikósie - Amatérští potápěči našli v moři u severního pobřeží Kypru vrak bitevního korábu, který se v letech 1570-71 účastnil mnohaměsíční blokády přístavního města Famagusta, jež bylo v tehdejší době významnou baštou Benátské republiky.

 
O objevu, který badatelé považují za velmi důležitý.

Famagusta nyní leží na území samozvané Severokyperské turecké republiky, která byla vyhlášena v roce 1983 a kterou uznává jen Ankara. Na jihu ostrova se rozkládá všeobecně uznávaná řecká Kyperská republika.
Zatím se podařilo upřesnit, že na mořském dně u Famagusty leží v hloubce 40 metrů tři lodní děla a kotva. Další ponory by mohly podle listu přinést nové nálezy, které by skončily v místním muzeu.

Potopená loď s velkou pravděpodobností patřila k flotile otomanského admirála Laly Mustafy, který v roce 1570 sevřel benátský přístav od moře do neprodyšného obklíčení. Město padlo do tureckých rukou po deseti měsících, v červenci 1571. Benátští se ale jen tak nedali a otomanské vojsko čítající 200.000 mužů připravili o víc než 80.000 vojáků. Přitom přístav bránilo pod velením benátského generála Marka Antonia Bragadina jen 10.000 mužů. Porážka benátské posádky znamenala i konec vlády této námořní republiky nad Kyprem a nástup mnohaleté otomanské moci.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>