Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jaká byla výstava Boat Brno, aneb spory o titul
 
      17. listopadu - Vzácná shoda a spory o právo na název článku nastaly při vnímání prvního dojmu z výstavní plochy v pavilonu Z. Nestává se totiž příliš často, aby se dva šéfredaktoři sešli a jednohlasně a nezávisle na sobě vyslovili svůj návrh na název článku.

 
Jasné jenom je, že ten, kdo bude první, má titul. Využívám tedy nesporné výhody elektronického média a rychle jej chci použít. Nakonec ovšem uznávám, že tento souboj je nerovný, proto od úmyslu jej použít upouštím.

Vzdušná výstava ? tak měl znít titul ve dvou médiích, které se prezentovaly na letošním, jubilejním pátém ročníku naší největší výstavy, Boat Brno. Výstavy, která má všechny atributy pro další růst. Výstavy, která má vyplnit očekávání české (a samozřejmě i moravské a slezské) veřejnosti na důstojnou prezentaci lodí na našem trhu. Výstavy, která letos po zrušení té pražské, pořádané ve skoro stejném termínu, naplnila nás všechny očekáváním. Výstavy, která ovšem z důvodů mně neznámých tato očekávání nenaplnila.

Réčko je na Brně hostem již pátým rokem. Naší účasti na Boat Brno si velmi vážíme a nutno dodat, že spolupráce s BVV je opravdu příjemná. Následující řádky tedy nemají být v žádném případě kritikou za každou cenu. Je totiž velmi jednoduché cokoliv zatratit, daleko a daleko těžší je ovšem něco vytvořit. Kdo to někdy zkusil, ví o čem píšu.

Vzdušná výstava ? co je to za nesmysl? To si asi hned každý řeknete, když jde o výstavu lodí a ne letadel. Jenže ten vzduch se letos nacházel nejen ve vertikální rovině. Málo vystavovatelů, docela dost lodí včetně těch velmi zajímavých. Tak co se mi vlastně nelíbí? A kolegovi taky? Nechceme snad jenom rejpat? Bylo by nám to nakonec, cajzlům z Práglu, podobný, no ne?

Mám pocit, a podle všeho nejen já, že se na našem lodním trhu děje něco, čemu asi málokdo rozumí. Nedá se říct obecně, že firmy prodávající lodě neprosperují, tudíž nemají peníze na účast. To stejné lze říct i o prodejcích motorů, servisních firmách a charterovkách. Stejně se výstavy, přestože jak už tady padlo, nebyla ta pražská, zúčastnilo zase méně firem. Že by za to mohli návštěvníci, kteří na brněnskou výstavu chodí stále méně a tudíž stále méně firem má pocit, že je pro ně výstava nezbytná? Ano, to je možné.

Proč ale na lodní výstavu přichází stále méně lidí? Vždyť není důvod někam chodit, když tam není nic moc vidět. Začarovaný kruh. Nejsou vystavovatelé-nejsou návštěvníci. Nejsou návštěvníci-nejsou vystavovatelé. A je tu vzdušná výstava.

Nic ale nikdy není na sto procent černé ani bílé. Na letošním Boat Brno, jak už jsem psal, bylo co vidět. Nemá smysl tady vypisovat dalekosáhlý seznam exponátů, to za mne jistě rádi obstarají jiní redaktoři odborných médií. Kdo tam byl, viděl co chtěl, kdo nebyl, ať přijde příště. Jisté je, že tento začarovaný kruh je třeba zrušit. Nakonec je tu celá řada povolaných. Vezměme třeba APL. Organizaci, která má jako jeden ze svých hlavních prezentovaných cílů vyřešení ?situace kolem výstav?. Pánové z Asociace (Lodě, s.r.o., tedy Réčko vystoupilo z APL letos v únoru poté, co byla naše redakce napadána některými členy z ?nespolupráce? ve smyslu ?narušování obchodních zájmů? jednotlivých členů a byl vyvíjen tlak abychom zveřejňovali jen to, co si Asociace odhlasuje. Pozn. autora) tedy nepochybně tvrdě pracují na zlepšení situace. Chci tomu věřit. Kdo jiný nakonec by měl vzít rozum do hrsti a podniknout kroky vedoucí k vytvoření stabilní výstavy než sami protagonisté?

My, řadoví vystavovatelé a kolegové z médií určitě budeme všem, kdo se budou seriózně snažit o smysluplnou změnu držet palce a všemožně pomáhat. Na příští rok už mám nyní připraven v šuplíku titulek: ?Výstava jak má být.?

Fotogalerie z výstavy boat Brno zde

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>