Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Norsku objeveny dvě vikinské pohřební lodě s cennými předměty
 
      Oslo 8. ledna -Archeologové objevili v Norsku dvě vikinské pohřební lodě, které pocházejí z let 800 až 900 našeho letopočtu. Informoval o tom místní tisk, podle nějž hroby obsahovaly rovněž množství cenných předmětů, včetně různých šperků a nástrojů.

 
Lodě o délce šest až sedm metrů byly nalezeny v lokalitě Froeyland asi 22 kilometrů od přístavu Stavanger, který se nachází na západním pobřeží Norska. Vykopávky tam byly zahájeny teprve před týdnem.

V lépe zachovaném hrobu, který pouhých 15 centimetrů pod zemí ukrýval pozůstatky ženy, byly odhaleny šperky, včetně skleněných pozlacených perel z náhrdelníku, dále nůžky, nůž a další nástroje používané v domácnosti.
"Vše je v dobrém stavu, ačkoli jisté objekty jsou až 1200 let staré," prohlásil dánský archeolog Olle Hemdorff z archeologického muzea ve Stavangeru.

Do stavangerského muzea již bylo převezeno více než 50 předmětů, mezi nimi i bronzová spona na ženský oděv zdobená na koncích hlavami medvědů, napsal deník Stavanger Aftenblad.
Druhý hrob patřil muži. "Domnívám se, že jde o rodinnou hrobku," usoudil Hemdorff, mimo jiné s poukazem na těsnou blízkost hrobů u sebe. Podle listu Stavanger Aftenblad archeologové ve Froeylandu narazili rovněž na hrob dítěte, který však ještě neprozkoumali. V lokalitě prý tuší ještě další dva hroby.

"Byla to nepochybně bohatá rodina, bronzové předměty byly v této době privilegiem pouze malé části populace," vysvětlil Hemdorff, který považuje množství šperků v ženském hrobu za nevídané. Archeologické práce v místě nadále pokračují, dodal.
Pohřbívání majetných osob v klasických protáhlých dřevěných lodích bylo pro vikinské období typické. Jedny z nejznámějších takovýchto exponátů v Norsku, pocházejících z Tune, Gokstadu, Osebergu a Borre, představuje muzeum vikinských lodí v Oslu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>