Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jachtařkou roku opět Lenka Šmídová - tisková zpráva ČSJ
 
      7. února - Jachtařkou roku 2006 byla včera v Yachtklubu CERE v Praze vyhlášena Lenka Šmídová.

 
Závodnice, která dosáhla historického úspěchu, když vybojovala na olympiádě v Athénách v roce 2004 vůbec první medaili pro český jachting, zvítězila v anketě Českého svazu jachtingu už posedmé v řadě. Svými hlasy i tentokrát rozhodovali delegáti lednové konference svazu. Své hlasy jich odevzdalo pětapadesát.

Lenka Šmídová vyhrála v absolutním pořadí, kdy hlasující mohli přiřadit jeden až tři body. Nasbírala celkem 86 bodů. Hlasující tak ocenili její výkony na lodi třídy 470, na které pokračovala v loňském roce v olympijské přípravě. Společně s kosatnicí Elisabeth Kratzig byly osmé na mistrovství světa v této třídě a ve světové sérii vyjely šestá místa v Miami, v Hyeres a v Medembliku.

Vítězství Šmídové v anketě bylo ovšem jen těsné. Pouze o pět bodů méně, tedy jednaosmdesát nasbíral za svou úspěšnou kvalifikaci na závod osamělých mořeplavců přes Atlantik Minitransat 2007 David Křížek. Jde o první takový počin českého jachtaře. Třetí v anketě Jachtař roku 200 v absolutním pořadí skončil, se čtyřiceti pěti body, Michael Maier.

Lenka Šmídová naopak s přehledem vyhrála samostatně vyhlášenou kategorii ankety Okruhový jachting ? ženy. Dostala od hlasujících třicet sedm bodů. Druhá skončila Veronika Fenclová, závodnice, která loňský rok věnovala úspěšné kampani o účast na olympiádě v Pekingu ve třídě Laser Radial. Stala se mistryní republiky nejen na této lodi, ale i na Laseru Standard. Na evropském šampionátu na Radialu byla jedenáctá, na Gardě pátá. Až po uzavření ankety přišla zpráva, že obě nejlepší ? a nejceněnější ? české okruhové jachtařky začínají závodit společně na lodi třídy 470 a že společně budou usilovat o kvalifikaci na OH 2008 v Číně.

Mezi okruhovými jachtaři nebylo rozhodování hlasujících tak jednoznačné. Vítěz kategorie Michael Maier má na kontě jednadvacet bodů. Zkušený závodník se sice věnuje hlavně tréninku a závodění v jednom z týmů Amerického poháru +39 Challenge, nicméně stihl i deset závodů ve třídě, v níž startoval už čtyřikrát na olympiádě, na Finnu. Byl první na Finn World Masters anebo na mistrovství Rakouska, druhý na Expert Olympic Garda a na International Finn Cup. Jedenáct bodů přineslo druhé místo v této kategorii dalšímu finnaři Michalu Hrubému. Byl druhý na republikovém šampionátu, čtvrtý na Split Sailing Olympic Week i na Gardě. Druhé místo na mistrovství Evropy ve třídě Fireball vyneslo třetí příčku v kategorii Okruhový jachting ? muži kormidelníkovi Tomáši Musilovi. Ten si připsal i druhé místo v absolutním pořadi na MČR Grand Nationals a tituly v námořních závodech.

Zcela jednoznačným vítězem kategorie Námořní jachting se v anketě stal David Křížek.
Dostal čtyřicet čtyři hlasy z pětapadesáti možných.

Na titul Juniora roku v anketě Českého svazu jachtingu dosáhl Ondřej Bobek, závodník, který společně se svým bratrem Pavlem úspěšně závodí ve třídách 420 a 470. Největší nadějí českého jachtingu mezi juniorkami se delegátům konference zdála Michaela Kořanová, kormidelnice, která se stala mistryní republiky ve třídě Cadet.

Václav Žmolík

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>