Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Závodní trimaran se u břehů Guatemaly srazil s rybářským člunem
 
      Guatemala 20. března - Futuristický rychlostní člun Earthrace usilující o překonání rychlostního rekordu v obeplutí Země se v neděli asi 30 kilometrů od břehů Guatemaly srazil s rybářskou bárkou.

 
Jeden z rybářů musel být se zraněními převezen do nemocnice, další se pohřešuje, uvedla v pondělí agentura AP. Ze čtyřčlenné americko-novozélandské posádky člunu se třemi trupy (trimaranu) se nikomu nic nestalo, všichni však byli předvedeni na námořní základně v Puerto San José k objasnění incidentu.

Podle kapitána 24 metrů dlouhé lodi Peta Bethuneho nefungovala správně krátce po půlnoci, tedy v době kolize, světla. Po střetu s rybářskou lodí prý osobně skočil do oceánu ve snaze najít ztraceného muže. Zachránit se však zatím podařilo jen jeho dva zraněné kolegy, přičemž úraz jednapadesátiletého Pedra Salazara je údajně vážný. Posádka je prý v šoku a připravena přijmout zodpovědnost před soudem.

Konstrukce z kevlarových a uhlíkových kompozitů umožňuje exotickému Earthrace vyvinout rychlost až 90 kilometrů za hodinu. Svůj pokus za rekordním zápisem zahájil 10. března na Barbadosu a první část plavby zvládl za 83 hodin. Další zastávkou trimaranu pocházejícího z Aucklandu na Novém Zélandu má být podle itineráře na oficiální internetové stránce mexické Acapulco. Současným držitelem nejrychlejšího času v plavbě kolem světa je britský Cable & Wireless, který ji v roce 1998 zvládl za 75 dnů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>