Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodě & karavany 2007
 
      26. března - V krátkosti se v následujícím textu vracíme k právě proběhnuvší letňanské jarní výstavě. Letošní ročník se odehrával v celkem třech resp. čtyřech výstavních halách a většinu plochy tradičně obsadily karavany a auta. Ovšem i mezi loděmi se bylo na co dívat.

 
Lodě do Letňan letos přivezlo mnohem více firem, než jsme mohli očekávat. Je to tím, že Praha je opravdu v rámci České republiky region s největší koncentrací lidí s vyššími a vysokými příjmy, takže trh pro luxusní zboží zde určitě existuje. V tomto segmentu jde především o lodě motorové, což už ostatně většina prodejců dávno pochopila a proto přizpůsobila své expozice tomuto trendu. Přesto jsme zde mohli najít i plachetnice, mezi nimiž nejvíce zájmu po právu poutala nádherně rekonstruovaná historická loď jménem Svea, kterou jsme ještě nedávno vídali na závodech na Orlíku, kde obvykle s přehledem vyhrávala. Jestli jste výstavu nestihli nebo se Svey dostatečně nenabažili, tady je malá ukázka.

video Svea

Kromě lodí jsme v pro nás nejzajímavější hale výstavy Lodě & karavany našli i prodejce příslušenství a vybavení, oblečení, charterové společnosti a expozici importéra vozů Volkswagen, zatímco další lodě na nás překvapivě čekaly ještě v sousední hale spolu s prodejci potápěčského sortimentu. Na návštěvníky zvědavé na lodě zde ještě čekaly jedna velká plachetnice a další celá expozice motoráků. Možná trochu omylem sem přijely vystavovat i firmy s kanoemi. Kromě nových lodí jsme ještě našli na výstavě halu, kde bylo vystaveno asi pět lodí z druhé ruky.

Jak už jsem v úvodu psal, není pravda, že by si v Letňanech všímavý návštěvník nepřišel na své. Mezi motorovými loděmi zde byly skutěčně vystaveny lodě širokého spektra, takže ať už jste chtěli ?jenom? gumák nebo rybářskou loď, případně jste se po vodě chtěli pohybovat v luxusním člunu, měli jste zde možnost porovnávat výbavu, čistotu provedení, styl a ovšem v neposlední řadě samozřejmě cenu u různých konkurentů. To samé se nedá říci bohužel o lodních motorech. Letňanské výstaviště letos prakticky ?obsadily? výborné motory Honda. Při neúčasti dvou z hlavních konkurentů, značek Mercury a Yamaha se na výstavišti objevily už jen motory Evinrude a Tohatsu. Výjimka ovšem, jak známo, potvrzuje pravidlo, takže máme pro Vás přichystanou ještě jednu ukázku z výstavy. Tentokrát jde o u nás unikátní dvoumontáž motorů Mercury Verado 135. Jde o nejnovější model čtyřválcového čtyřtaktního motoru o výkonu 135k. Tento motor vyniká nízkou hlučností a velmi přiměřenou spotřebou spojenou s plněním exhalačních předpisů, které v Evropě teprve začnou platit. Na ukázku se můžete podívat zde.

Video Lodní motory

Další českou výstavou lodí bude letos až brněnský Boot v termínu 8.-11.11.07, který je pořádán jakožto součást veletrhů Sport life. Kdo letos tedy nestihl ?téměř domácí? Tulln bude se tedy muset smířit s tím že na výstavu musí do vzdálenějšího zahraničí. Seznam mezinárodních veletrhů konaných v nejbližší době najdete zde.

Petr Zajíček - redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>