Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
K odhalování nepřátel pod mořem má Londýn své lovce
 
      6. listopadu - Farnborough (Británie) - Říkají si lovci ponorek. Jedná se o muže a ženy vycvičené v Británii k odhalování nepřátelských podmořských lodí, které se plíží v hlubinách světových oceánů.

 
Jako špioni v dobách studené války se tito lidé ve své činnosti opírají o směsici nejmodernější techniky, tvrdého výcviku a intuice. Jejich úkolem je zjistit, kde ukryté ponorky jsou, kam asi směřují a jak rychle se pohybují.

Studená válka možná skončila, ale obchodní soupeření je silnější než kdy předtím. Navíc mnohé z asi 540 ponorek operujících po světě jsou "potencionálními nepřáteli". Hrozba podle britských důstojníků je nyní stejná jako před 30 lety.

To se v posledních týdnech umocnilo rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina obnovit průzkumné lety svých bombardérů s dlouhým doletem ve stylu bývalého Sovětského svazu. Západ to pokládá za vyhrožování ze strany Moskvy.

"Hrozba je nyní mnohem různorodější, než tomu bylo za studené války," řekl důstojník Steve Street, který se podílí na výcviku špičkových lovců ponorek, zvaných "sub hunters". "I když od druhé světové války nebyla potopena žádná britská loď, hrozba ponorek je stále neuvěřitelně významná," tvrdí Street.

S cílem této hrozbě čelit britské vojenské námořnictvo a letectvo vedou takzvané kurzy A, a to v elitním výcvikovém táboře na přísně střeženém místě nedaleko Londýna. Přijíždějí se sem cvičit zkušení operátoři sonaru z Británie, Austrálie, Kanady a dalších spojeneckých zemí.

Měsíční kurz, přezdívaný Top Gun sonarového světa, seznamuje vždy dvacítku osob s nejnovějšími technologiemi k odhalování ponorek uprostřed kakofonie mořského světa a obchodní lodní přepravy.
Uchazeči se pomocí grafů sonarových záznamů a posloucháním zvuků z mikrofonů pod hladinou učí rozlišovat nákladní lodě od rybářských, zvuk velryb od zvuku lachtanů, skřípot ledové tříště od pištění ledovců. Hlavní ale pro ně je umět rozpoznat mezi všemi těmito zvuky hukot ponorek.

Dobře trénované ucho dokáže rychle určit nejen typ plující ponořené ponorky, ale i její rychlost a kam směřuje. Nejlepší odborník je schopen poznat potencionálně nebezpečnou ponorku podle její specifické akustické stopy.

"Nazýváme to černou magií. Je to hra na kočku a myš. Člověk si v hlavě vybuduje databázi (zvuků), až dokáže rozpoznat téměř vše," říká jeden z vyučujících kurzu Richard Horsburgh, který sloužil 25 let jako sonarový specialista ve vojenském námořnictvu na lodích i ponorkách.

"Když jsem byl v ponorkách za studené války, trvala každá průzkumná plavba v oceánu několik týdnů. Sbírali jsme co nejvíce akustických informací a pak se odplížili," vzpomíná důstojník.
Představitelé kurzu odmítli upřesnit zdroj pociťovaného nebezpečí v nynější době po studené válce, ale hlavní velmoci jako Rusko a Čína v poslední době prodaly několik ponorek různým zemím, například Venezuele a Íránu.

Rusko má kolem 70 ponorek a zatímco počet jejich průzkumných misí od poloviny 80. let prudce klesl, v posledních letech podle západních odborníků opět stoupl.
Lovci ponorek jsou přítomni na 15 britských atomových ponorkách, ale pracují i v součinnosti s vojenským letectvem a jeho průzkumnými letadly Nimrod. Operátoři sonarů jsou také na hladinových lodích a na některých vrtulnících.

Práce je namáhavá a čas utíká pomalu, zvláště v ponorkách, které nyní mohou zůstat pod vodou bez vynoření i více měsíců. Oddělovat zvuky ponorek s dieselovým motorem, které jsou tišší než atomové ponorky, od zvukového zmatku, který vytváří oceán plný velryb, tuleňů, ledovců, podmořských sesuvů půdy a obchodních a dalších lodí, může být úmorná.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>