Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Norové objevili vrak lodi z druhé světové války
 
      Oslo 10. března - Norské námořnictvo objevilo vrak britské válečné lodi z druhé světové války, která se potopila během bojů s Němci u severonorského přístavu Narvik.

 
Britský torpédoborec Hunter klesl ke dnu spolu s více než 100 členy posádky v dubnu 1940 ve fjordu Ofot poblíž Narviku při první ze dvou bitev mezi britským a německým námořnictvem. Hunter byl zasažen střelami nacistických sil a poté se srazil s dalším britským plavidlem Hotspur. V průběhu bojů se potopilo i několik dalších lodí britského námořnictva, které doposud nebyly nalezeny.

Huntera vystopovala minulý týden loď norského námořnictva Tyr, specializovaná na hlubokomořské operace. Toto plavidlo nyní testuje nové zařízení, které umožňuje průzkum hlubin až do 1000 metrů pod hladinou.

Boje o nezamrzající přístav v Narviku se vedly kvůli železničnímu spojení s doly na železnou rudu ve švédské Kiruně. Obě válčící strany si chtěly zabezpečit dodávky strategicky důležitého materiálu, z něhož se vyrábí ocel, pro svůj zbrojní průmysl a současně v tom zabránit nepříteli.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>