Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Potápěči objevili vrak australského křižníku Sydney
 
      Canberra 19. března - - Největší hádanka australské vojenské historie je po 66 letech vyřešena. Den po nalezení vraku německého pomocného křižníku Kormoran lokalizovali námořní specialisté také vrak australského křižníku Sydney,

 
který se po bitvě s Kormoranem v roce 1941 potopil se 645 členy posádky. Oznámil to dnes australský premiér Kevin Rudd, kterého citovala agentura Reuters.

"Je to historický den pro všechny Australany a také smutný den pro všechny Australany," oznámil Ruud, jemuž stáli po boku vysocí armádní velitelé.

"Je velmi důležité pochopit, že je to hrob, v němž je pohřbeno 645 australských námořníků," řekl premiér.

Potopení křižníku HMAS Sydney byla nejtěžší ztráta australského námořnictva za druhé světové války. Odehrála se 19. listopadu 1941, kdy se německý "pomocný křižník" Kormoran, maskovaný jako nizozemská obchodní loď, přiblížil k HMAS Sydney a nečekaně na něj zblízka zahájil palbu. Sydney ji ještě stačil opětovat a Kormorana těžce poškodil, obě lodi se pak potopily. Na Sydney nikdo nepřežil, z 397 lidí na palubě Kormorana se ve člunech zachránilo 317 členů posádky, kteří pak byli až do konce války internováni v Perthu. Od posádky Kormorana také pocházela jediná svědectví o osudu Sydney.

Austrálie založila nadaci na nalezení vraku Sydney, aby mohla být jeho posádka náležitě uctěna. Specialisté z nadace pátrající ve východní části Indického oceánu našli v sobotu trup Kormorana asi 800 kilometrů severně od západoaustralského Perthu v hloubce 2,5 kilometru. Vrak Sydney byl objeven o den později ve vzdálenosti 22 kilometrů od vraku Kormorana, upřesnil Rudd.

Podle prohlášení velitele australského vojenského námořnictva viceadmirala Russe Shalderse není díky sonarovým záběrům pochyb o tom, že objevený vrak patří křižníku Sydney.

"Po 66 let si australský národ kladl otázky, kde je Sydney a co se s ním stalo. Odhalili jsme první část této záhady. Další částí je samozřejmě, co se přesně událo," řekl Shalders.

"Pomocné křižníky" německého námořnictva byly určeny k záškodnickým akcím na vzdálených mořích nebo k zásobování dálkových ponorek. Do vzdálených končin světa byly vyslány těsně před začátkem války, aby je spojenci nemohli zadržet předem. Maskovaly se většinou jako obchodní lodě pod neutrálními vlajkami a své zbraně v případě boje odhalovaly až na poslední chvíli. Ještě v počátečních letech války byly tyto lodě postupně spojenci potopeny nebo neutralizovány. HMAS Sydney je největší spojeneckou ztrátou v tomto boji. Se svými 6600 tunami výtlaku je považován za největší loď z těch, při jejichž potopení se nezachránil vůbec nikdo, uvedla agentura AP.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>