Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vodní záchranáři zaplatí pokutu 40.000 Kč za nákup člunů
 
      Brno 16. června - Vodní záchranná služba Českého červeného kříže (VZSČČK) musí zaplatit pokutu 40.000 korun za chyby v nákupu záchranářské techniky. V zakázce za 3,5 milionu korun záchranáři zvýhodnili některé dodavatele a nedodrželi i další zákonné podmínky, zjistil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jeho rozhodnutí už je pravomocné.

 
Sankce, která odpovídá zhruba dotaci pro jednu záchranářskou skupinu na celý rok, už je uhrazena. "Znamená to pro nás značnou ztrátu, zvlášť když jsme letos nedostali ani korunu na provoz od ministerstva zdravotnictví," doplnil ředitel záchranné služby Josef Švec.

Záchranná služba chtěla už v roce 2005 nakoupit celkem osm člunů. V zadávacích podmínkách ale přesně určila značky a typy, které požaduje. ÚOHS míní, že to je v rozporu se zákonem. "Pokud by zadavatel postupoval v souladu se zákonem, mohlo být podáno více nabídek nebo nabídky s výrobky s dodržením stejných technických parametrů, ale jiných výrobců," popsala v rozhodnutí místopředsedkyně úřadu Jindřiška Koblihová. Doplnila, že chyba mohla mít vliv na počet podaných nabídek.

VZSČČK se ale bránila tím, že se požadované čluny v Česku nevyrábějí, a proto existuje řada jejich dodavatelů. Navíc služba už stejné čluny má a je s nimi spokojena. Švec přiznal, že občanské sdružení nemá s vyhlašováním veřejných zakázek zkušenosti. "Byli jsme v této situaci poprvé, chyby tam byly," uvedl.

VZSČČK má kolem 2200 členů sdružených ve zhruba 50 místních skupinách. Její členové zajišťují záchranářskou činnost na veřejných vodních plochách, například na přehradách Lipno, Slapy a Slezská Harta. V roce 2006 ošetřili záchranáři téměř 6500 lidí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>