Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodní výtahy na Vltavě mají fungovat po roce 2010
 
      Rabyně (Benešovsko) 19. srpna (ČTK) - Pravděpodobně po roce 2010 by měly fungovat oba lodní výtahy na dvou nejznámějších vltavských přehradách Orlíku a Slapech.

 
Dohodli se na tom dnes zástupci Středočeského kraje a Ředitelství vodních cest ČR (ŘVCČR). To původně chtělo se stavbou lodního výtahu na Slapech čekat na dokončení stejné stavby na Orlíku, krajští činitelé však zástupce ŘVCČR přesvědčili k rychlejší variantě.

"Přípravy na stavbu výtahu na Slapech budou probíhat již během dokončování stejné stavby na Orlíku," řekl ČTK mluvčí kraje Martin Kupka. Znamená to, že Orlík by měl být pro lodě průjezdný zřejmě v příštím roce, Slapy pak po roce 2010. Dojde tak ke zhruba dvouročnímu urychlení stavby. Pokud by byl výtah na Slapech hotový déle, postrádala by dokončená stavba na Orlíku smysl, protože by k ní z Prahy nešlo přes Slapy po vodě dojet.

Výstavba na Orlíku je jednodušší, dají se tam využít koleje vzniklé při stavbě hráze. Výrazně levnější by měly být také náklady na orlický výtah, počítá se zhruba 400 miliony korun. Výtah na Slapech by měl stát asi 2,1 miliardy korun.

Lepší splavnost vltavské vodní cesty by měla zvýšit turistický ruch v oblasti. "Zájem turistů o rekreační lodní plavbu po Vltavě je velmi velký, bohužel infrastruktura není dostatečná," řekl Kupka.Větší komfort lodní dopravy po Vltavě by do oblasti měl přilákat turisty nejen z Česka, zájem prý projevují hlavně Holanďané a další.

"Ekonomicky to představuje ohromný potenciál. Nejenom, že by turisté přinesli více peněz do rozpočtu obcí, ale vytvořilo by se i dost pracovních míst v oblasti cestovního ruchu," řekl ČTK hejtman Petr Bendl.

Že stavby těchto výtahů vltavské vodní cestě prospějí, dokazuje podle Kupky například loni otevřená marina v Nelahozevsi, která je velmi využívána. "Kolik peněz to do oblasti přinese, si zatím nikdo netroufá odhadnout, ale bude to částka velmi významná," dodal Kupka.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>