Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Luxusní lodě jdou dobře na odbyt, výrobci se předhání v nabídkách
 
      Milán 14. září - Trh s luxusním zbožím neztrácí na oblibě ani v současné době úvěrové a finanční krize. Italský výrobce prestižních lodí Fashion Yachts, který zdobí interiéry svých lodí zlatem a krokodýlí kůží, si na nezájem po svém milionářském zboží rozhodně nestěžuje.

 
"Vlastně je na luxusním trhu, v luxusním sektoru, velmi silný růst," řekl agentuře Reuters zakladatel a hlavní manažer společnosti Fabrizio Politi. "My, co reprezentujeme nejluxusnější, nejdražší produkt na světě, z toho vycházíme pěkně silní," dodal.

Společnost Fashion Yachts, jejíž sortiment najdou zájemci na www.fashionyachtsgroup.it, vyrábí lodě dlouhé od 17 do 85 metrů. K dostání jsou od 1,3 milionu eur (asi 31 milionu korun) do 72 milionů eur (1,73 miliardy korun). Postavit malou jachtu trvá tři až čtyři měsíce; sedmdesátimetrovou megajachtu až 36 měsíců.

Od své konkurence se Politiho firma liší především využíváním neobvyklých materiálů v interiérech, například zlatých plátků v obložení nebo krokodýlí kůže na čalounění. Politi navíc zákazníkům nabízí možnost vybrat si extravagantní vlastní kombinace, aniž by se to promítlo v ceně. Fashion Yachts také zařídí soukromé letadlo z Moskvy či Dubaje do doků v italské Pise, aby si klienti mohli jachtu prohlédnout ještě ve výstavbě.

Politi přiznal, že firma se veze na vlně poptávky z nových trhů v Rusku, Indii a Číně. "V příštích deseti letech budeme těžit z globálního ekonomického přesunu na Východ, který přinese tisíce a tisíce milionářů hladových po luxusu Made in Italy," tvrdí. Proti roku 2007 se poptávka Číňanů po jachtách nejvyšší třídy zvýšila o dvacet procent, upozornil.

Politi založil společnost před sedmi lety a v roce 2009 by měla mít obrat okolo 100 milionů eur ve srovnání s 25 miliony v roce 2007.

Její hlavní soupeři jsou také z Itálie: Ferretti (www.ferrettigroup.com) a Benetti (www.benettiyachts.it). Společnost Ferretti, kterou z 51 procent vlastní soukromý fond Candover, dokonce zvažuje vstup na akciový trh. Rozhodnutí zřejmě padne tento měsíc. Politi uvedl, že Fashion Yachts plánují vstup na burzu v roce 2011. "Spojujeme naše společnosti (kam patří výroba lodí, zajištění služeb a vlastnictví doků) a kótování na burze chceme získat v roce 2011," uvedl.

Politi, který se považuje za "mořského designéra", tvrdí, že Fashion Yachts jsou unikátní tím, že nabízí nesrovnatelné vnitřní zařízení, hudbu a osvětlení na jachtách. Specializuje se také na služby po prodeji lodi, například získává posádky, zařizuje údržbu a někdy skladuje koupené lodě přes zimu ve svých docích.

Kdo by si chtěl luxusní lodě prohlédnout, měl by si zajet ke Středozemnímu moři. Zákazníci z celého světa ponechávají své lodi většinou v tak krásných místech jako je italské Azurové pobřeží, Portofino, Sardinie nebo Monte Carlo.

A nejkrásnější jachta světa? "To je ta, co stavíme: Fashion 88 Diamond," odpoví Politi bez zaváhání. Nedokončené překvapení má mít 26,5 metru, červenou příď a velkou širokou otevřenou palubu na zádi.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>