Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V kanadské řece zamrzly dvě lodě se stovkami cestujících
 
      Ottawa 27. ledna - V řece Svatého Vavřince na východě Kanady uvízly v ledu dva trajekty převážející stovky cestujících.

 
Ledoborec se opakovaně pokoušel lodě z ledového sevření vyprostit, zatím ale bez úspěchu Informovala o tom v noci na dnešek kanadská média.

Na palubě ledem uvězněné trajektu CTMA Vacancier se nachází asi 300 lidí. Také trajekt Georges-Alexandre-Lebel společnosti COGÉMA se 153 osobami uvízl v ledu před přístavem Matane. Ledoborec Terry Fox se pokoušel lodím pomoci a prorazit jim koridor, jímž by se mohly dostat do přístavu, zatím ale bez úspěchu, napsala agentura DPA. Podle AFP dokonce sám ledoborec přitom pětkrát v ledu uvízl a jen stěží se zase vyprostil.

Ředitel společnosti COGÉMA André Landry kanadskému francouzskojazyčnému listu Le Soleil řekl, že již mnoho let se na řece nevytvořil tak silný led tak brzo od počátku zimy. Podobný led lze očekávat spíše později v únoru nebo počátkem března, dodal.

Letošní zima v Kanadě je obzvlášť mrazivá a bohatá na sníh. V posledních dnech se průměr teplot pohybuje kolem minus 20 stupňů Celsia, což ve městech způsobuje poruchy vodovodních a kanalizačních rozvodů a nepřímo i přerušení dodávek proudu. V obci La Tuque asi 280 kilometrů severně od Montrealu byla nedávno naměřena rekordní teplota dosavadní zimy minus 44 stupňů Celsia.

O víkendu mrazy vytvořily v ústí řeky Svatého Vavřince souvislý led o rozloze asi pěti kilometrů čtverečních, který blokuje přístup k přístavu Matane při ústí do Atlantiku. Tato řeka představuje důležitou plavební spojnici mezi Atlantským oceánem a Velkými jezery na pomezí Kanady a USA.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>