Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Uživatelé Google Earth se nově mohou podívat i pod hladinu oceánů
 
      Brusel 3. února - Uživatelé oblíbené internetové aplikace Google Earth,

 
která nabízí poměrně detailní ztvárnění povrchu země ze satelitů a mnohdy i ve trojrozměrném zobrazení, se mohou nově podívat i pod hladinu oceánů. Firma včera v Bruselu a na několika dalších místech světa oznámila vypuštění nové verze Google Earth, která obsahuje i oceány, jež dosud na internetové mapě byly v podstatě jen "mrtvými zónami".

Kurzor se tak při najetí na hladinu moří nezastaví nad ní, ale uživateli umožní proniknout i pod ni a seznámit se s povrchem mořského dna. Tato možnost však není přístupná v celém oceánu. Zatím je jen na vybraných místech, o nichž existuje dostatek informací. Oceány sice pokrývají zhruba 70 procent povrchu planety, ale jen jejich zlomek je podrobně prozkoumaný.

Kromě povrchu mořského dna si ale uživatelé mohou prohlédnout v jednotlivých lokacích celou řadu fotek, videí a dat, která se vážou ke konkrétním místům. Google v tomto případě spolupracoval například se společnostmi BBC, National Geographic, ale získal i videa od slavného francouzského badatele Jacquese Cousteaua, který zemřel před 12 lety.

Nová verze Google Earth ovšem počítá i s dalšími možnostmi. Evropská komise například již firmě poskytuje data o znečištění moří, rybolovu či o teplotě moří. Podle produktového manažera společnosti Google Amita Sooda mají nové funkce využít i expedice. Internetová firma od nich chce získávat jejich polohu, kterou poté vyznačí na mapě, přičemž expedice bude moci do aplikace nahrávat data, jež během své cesty nasbírala. To koneckonců mohou dělat i běžní uživatelé a na server mohou například nahrát fotky podmořského života ze své dovolené.

Verze s označením 5.0 by měla být ke stažení od dnešního večera. Kromě oceánů obsahuje i některé další změny. Nově přibyla možnost zkoumat povrch Marsu či sledovat některá místa na světě v proměnách času. U některých míst Google umožňuje sledovat i starší satelitní snímky. Funkce zvaná "Time Machine" (stroj času) například umožní sledovat vysychání Aralského jezera postupně od 70. let minulého století. V řadě evropských měst je možné sledovat rostoucí výstavbu od roku 2000 nebo 2003.

Přestože má Google Earth řadu příznivců, v minulosti se nevyhnul ani kritice některých zájmových či státních organizací. Podle některých je totiž celá aplikace příliš detailní a mohla by dobře posloužit teroristům při plánování útoků. Google po kritice některá strategická místa počítačově rozmazal, ale i tak je je možné nalézt jinde na internetu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>