Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Atlantiku se srazily jaderné ponorky
 
      Londýn 16. února - Dvě ponorky na jaderný pohon, britská a francouzská, nesoucí jaderné zbraně, se počátkem února srazily v Atlantském oceánu.

 
Sdělil to britský deník The Sun a potvrdily úřady obou zemí, které přitom zdůraznily, že jaderná katastrofa nehrozila.

Britská ponorka HMS Vanguard a francouzská Triomphant se podle britského admirála Jonathona Banda srazily v malé rychlosti a nikdo nebyl zraněn. Britská ponorka musela být však poté podle stanice BBC odvlečena k opravě do skotského Faslanu. Francouzská ponorka doplula podle francouzského námořnictva sama do domovské základny na Ile Longue.

Jaderných zařízeních obou plavidel se prý havárie nedotkla a nikdo z celkem asi 240 námořníků na palubách ponorek nebyl zraněn.

"Je to jasně jedna šance ku milionu, když pomyslíte na to, jak velký je Atlantik," citovala stanice BBC jistou odbornici. Usoudila, že nehodu zavinila porucha na některém sonarovém systému. Případ vyšetřují obě země. Podle upřesnění britského listu byly obě ponorky v době kolize, údajně 3. nebo 4. února, hluboko ponořeny a plnily různé mise.

Ponorka Vanguard má podle britského listu hmotnost 16 tun, je 150 metrů dlouhá a její posádku tvoří asi 130 námořníků. Francouzská ponorka je 138 metrů dlouhá a má posádku 110 mužů.

Nejmenovaný vysoce postavený zdroj z britského námořnictva podle listu The Sun řekl: "Potenciální následky jsou nepředstavitelné. Je velmi nepravděpodobné, že by mohla nastat jaderná exploze - únik radioaktivity ale možný byl. A co je ještě horší, mohli jsme ztratit posádku a raketové hlavice. To by byla národní katastrofa."

"Linky mezi Londýnem a Paříží byly rozžhavené," řekl zdroj britského listu.

"Kolize dvou ponorek s jadernými reaktory a jadernými zbraněmi na palubě mohla vyústit v rozsáhlý únik radiace a rozházet po mořském dně množství jaderných hlavic," prohlásila šéfka hnutí za jaderné odzbrojení CND Kate Hudsonová.

HMS Vanguard je jednou ze čtyř jaderných ponorek, jimiž disponuje britské válečné námořnictvo. Do výzbroje každé z nich patří 16 střel Trident s jadernými hlavicemi. Triomphant má podobnou palebnou sílu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>